Skip to main content

Dijital göçebe olabilmek için maddî birikimden çok, meslekî tecrübe ve birikim oldukça önemli.

İnavero şirketinin 2016 yılında gerçekleştirmiş olduğu araştırmaya göre, ABD’de şirketlerin yüzde 63’ü uzaktan çalışacak personel arıyor. Raporda serbest ve istediği ortamdan çalışan insanların, iş güçlerini sattıkları firmalar için yüzde 84 daha fazla verimli olduğu ortaya konuluyor.  Bu rakamlar bir yana bireylerin ve şirketlerin yeni nesil teknolojileri giderek daha fazla hayatlarına dâhil ettikleri dijital çağda en kritik meselelerinde biri olan verimliliği artırmak adına birçok farklı çalışma modeli duyuyor ve okuyoruz. Bunlar arasında adını son günlerde en sık duyduğumuz dijital göçebelik, dünyada Y kuşağı arasında popülerliği giderek artan bir meslek aslında bir yaşam ve çalışma biçimi.

Kısaca internet, akıllı telefon ve bulut tabanlı uygulamalar kullanarak seyahat ederek çalışan insanlara   ‘’Digital Nomad’’ yani ‘’ Dijital Göçebe’’ deniliyor. Dijital göçebeler, şehir ya da ülke değiştirerek farklı lokasyonlarda birkaç ay yaşarlar. Seyahat ederken hizmet verdikleri müşterileri için çalışmaya devam ederler. Grafik tasarım, yazılım geliştirme, içerik üretimi, dijital pazarlama, fotoğrafçılık, girişimcilik ve benzeri alanlardaki meslekler dijital göçebe olmaya daha uygun meslek alanları olarak dikkat çekiyor.

Dijital göçebeler için çalışma hayatını kolaylaştıran uygulamalar hangileri iç yazışmalarda e-postadan daha fazla tercih edilen uygulama Slack. Dosya gönderimi ve hızlı aksiyon almak için ideal. En iyi yanlarından biri mobil uygulamasının da oldukça kullanıcı dostu bir arayüze sahip olması. Anlık iletişim ve hızlı aksiyon için WhatsApp grupları işimizi kolaylaştırıyor. Dosya gönderimi için Wetransfer ve Dropbox hâlâ öncelikli olarak kullanılan uygulamalar. Bunun dışında toplantılar için Google Hangouts ve Skype tercih ediliyor. Proje yönetimi ve takibini kolayca yapabilmek adına Trello tercih edilen web tabanlı bir proje yönetimi uygulaması.

Eğer saatlik ücretle çalışıyorsanız  Harvest ve Timeside gibi siteler üzerinden hem müşteriniz hem de siz çalışma saatlerinizi eş zamanlı olarak  takip edebilirsiniz. Harvest’ın Trello ile power up bağlantısı olduğu için otomatik olarak kartların zaman takibini yapabiliyorsunuz.

Dijital göçebelikte en önemli sorun: Ödeme

Globalde dijital göçebeler için bir hukuk planı üzerinde çalışılıyor. Bu alanda çalışabilmek yani dijital göçebe olabilmek için maddî birikimden çok, meslekî tecrübe ve birikim oldukça önemli. Çünkü müşteriniz sizi tercih etmeden önce güven duymak adına daha öncesinde yaptığınız başarılı işleri görmek ister. Her işte olduğu gibi uzaktan çalışırken her zaman bazı riskleriniz olabilir, hizmet verdiğiniz müşteriler her zaman sizden daha uygun fiyata başka bir alternatif bulabilir. Aslında tam bu noktada dijital göçebe olmak meselesinde en fazla dikkat çeken konulardan biri olan müşteriden ödeme alma konusundan bahsetmekte fayda var. Freelancer, Upwork gibi freelance (serbest çalışan) iş odaklı siteler her zaman yasal olarak hem işvereni hem de çalışanı koruyan kurallara sahip. Arada işiniz çalınabiliyor, o ayrı. Bunun yanı sıra düzenli müşteriniz varsa, bulunduğunuz ülkenin yasal düzenlemesine göre faturalandırma yapılıyor, o ülkeye ait hesabınıza ödemenizi alıyorsunuz. Alınamadığında yine o ülkenin hukuku devreye giriyor. Şu an globalde dijital göçebeler için hukuk planı oluşturmak adına Nomad Academy çalışmalarını sürdürüyor.

Digital göçebelik sadece seyahat ederek çalışmak değil aslında, bu kişiler genellikle seyahat ettikleri ve yaşadıkları şehirlerdeki ortak çalışma alanlarında (co-working space) kafelerde ve ortak paylaşımlı ofislerde çalışmayı tercih ediyorlar. Co- working space aslında farklı işi yapan insanları bir ofiste buluştururken bir topluluk ruhu oluşturmayı hedefliyor,  bu da network ve kariyer gelişimi açısında son derece önemli. Co – working space’ler günlük işleriniz üzerinde çalışırken, dünyanın her yerinden gelen diğer insanların düzenlediği atölyelere katılabilir, kendi atölyelerinizi düzenleyebilir, etkinliklere ve Startup Weekend’lere katılabilirsiniz. Hatta, bir fikriniz veya projeniz hakkında dünyanın her yerinden farklı ülkelerden gelen benzer işleri yapan insanlardan görüş alabilir, projenize farklı bir bakış açışı katabilirsiniz.  Forbes’un 2016 yılında yayımladığı makaleye göre, dünyanın teknoloji, topluluk ve değer yaratan en iyi co -working spacelerine göz attığımızda ilk üç sırada Proximity Space in Montrose, Colorado, USA 2- Coollabore in Itajaí, Brazil  ve Cogite in Les Berges du Lac karşımıza çıkıyor.

Kendi çalışma modelini kendin belirle

Co-working space’lerin yanı sıra, dijital göçebelerin birbiriyle iletişime geçmesini sağlayan farklı platformlar mevcut. Global eksende dijital göçebeler arasında en popüler forum nomadlist.com. Dünya üzerinde bir şehre gitmeden önce bu siteden güvenlikten, internete, ev kiralarında aylık yaşam koşullarına kadar her şeyi öğrenebilirsiniz. webworktravel.com üzerinden konuyla ilgili detaylı bilgi alıp, digital nomad etkinliklerini de takip edebilirsiniz. Bunun yanı sıra Facebook’ta hemen hemen her ülke ve şehre ait digital nomad grupları bulunuyor ve üyeler aktif olarak bilgi paylaşımları yapıyorlar. En bilinilen Facebook grupları Global Digital Nomad Network ve Digital Nomad Girls gruplarıdır.

Dijital göçebe olmanın en avantajlı yanlarından biri de kendi çalışma modelinizi kendiniz belirliyor olmanız. Gün içerisinde verimli olacağınız saatleri işe ayırıp geri kalan zamanınızda bulunduğunuz şehri gezip, günlük hobilerinizi hayata geçirebilirsiniz. Bu da sizi daha az rutine sahip daha az stresli bir insan yapar. Bu nedenle yakın zamanda Türkiye’de yeni nesil arasında oldukça popüler bir meslek haline geleceği düşünüyorum.

Dijital göçebenin çantasında olması gereken temel malzemeler Öncelikle iyi bir diz üstü olmazsa olmaz. Bunun yanı sıra yedek laptop şarjı olması lazım, çünkü yolculukta her türlü görünmez kaza başınıza gelebilir. Ülkeden ülkeye prizler fark gösterdiği için priz dönüştürücü adaptörünü de yanınızdan ayırmamanızda fayda var. Tüm bunlara ek olarak ilkim değişikliği nedeniyle vücudunuzun o ülkeye adapte olması zaman alabiliyor, bağışıklığı belirli bir düzeyde tutmak için vitamin ve her duruma karşı ilaç, krem, antibakteriyel jelleri eksik etmemek lazım.

Zeynep Gabralı