Yapay zeka girişimlerinin sayısının 2 bini aştığı bir dünyada, diğer sektörler gibi InsurTech de makine öğrenimi ve büyük veriden kendine düşeni alıyor. Sigortacılık sektörünün önündeki teknolojik fırsatların, InsurTech trendiyle birlikte yapay zekaya başvurmaması mümkün değil. Hele de sigortacılık sektöründe kârlılık sürekli olarak düşerken ve çeşitli masrafların azaltılmasının teknolojiyle mümkün olduğu görülürken…
Dünya çapında, yapay zeka üzerine yaptığı çalışmalarla InsurTech’e öncülük eden girişimler dikkat çekiyor. Bu girişimlerden en çok ses getiren 10 girişim Nanalyze tarafından şöyle sıralanıyor:
RightIndem
2016 yılında kurulan İngiltere merkezli girişim, sigortacıların mobil uygulama üzerinden ulaşabildiği bir sigorta tazminat talebi platformu olarak hizmet veriyor. 1 milyon dolar yatırım alan RightIndem sayesinde sigorta müşterileri tazminat talebinde bulunabiliyor, işlem süreçleri kolaylaşıyor, süre kısalıyor ve böylece müşteri memnuniyeti artıyor. Verilen hizmet üç ana tazminat talebi sürecinden oluşuyor; İhbar (sanal hasar değerlendirme ve zaiyatı bildiren elektronik tebligat), Ana Talep (toplam zaiyat, onarım ve akıllı onarım) ve Ödeme. Platformda yapay zekanın saniyede milyonlarca hesap işlemi yaptığı söyleniyor.
Lapetus
Bu girişim 2014 yılında Kuzey Carolina’da kuruldu ve açıklanmayan bir miktarda yatırım aldı. Lapetus Solutions isimli girişimin amacı makine öğrenimi algoritmaları geliştirerek yüz okuyabilmek. Örneğin, bu yapay zeka karşısında sigara içip içmediğinize dair yalan söyleyemiyorsunuz. CHRONOS platformu vaka verilerini yüz analitikleri ve demografik bilgilerle kombine ederek tahminler yürütebiliyor. Lapetus Solutions teknolojisi insanların yüzlerini inceleyerek sağlıklarını ve ömürlerini değerlendiriyor.
Lemonade
Akıllı telefonlarda bir sohbet botu (chatbot) uygulamasıyla kiracılara ve ev sahiplerine özgü sigortalar sunan Lemonade , 2015 yılında kuruldu ve bugüne kadar başta Google, Allianz ve Sequoia Capital gibi devler olmak üzere, çeşitli şirketlerden 60 milyon dolarlık yatırım aldı. Bu uygulamada sigorta yaptırmak 90 saniye, herhangi bir vaka oluştuğunda ödeme almak ise üç dakika kadar sürüyor. Sigorta dolandırıcılıklarını önlemek içinse büyük veri ve makine öğreniminden faydalanılıyor.
Captricity
2011 yılında Oakland California’da kurulan ve bugüne kadar 52 milyon dolar yatırım alan Captricity, geliştirdiği makine öğrenimi algoritmalarıyla el yazısı ve diğer basılı sözleşmeleri yüzde 99,9 doğruluk oranıyla dijital hale getiriyor. Yüz binlerce yeni iş başvurusunu kolaylıkla dijital hale getiren uygulama, sigorta şirketlerinde personel maliyetlerinde yüzde 50’ye varan oranlarda düşüş sağlıyor. Özellikle geçmişe dönük poliçe bilgilerinin dijital hale getirilmesi demek, bu verilerin her türlü uygulama tarafından kolayca analiz edilebilmesi anlamına geliyor. Bu yüzden ABD’deki en büyük sigorta şirketlerinin yarısına yakını Captricity’den hizmet alıyor.
Cyence
Silikon Vadisi’nde 2014 yılında kurulan Cyence, siber tehditlerin finansal etkisini ölçülebilir biçimde analiz eden iş analitiği platformuyla bugüne kadar 40 milyon dolar yatırım aldı. Sigortacılık sektörünün “risk yönetimi” üzerine döndüğü ve en büyük operasyonel risklerin ise günümüzde siber güvenlikten doğduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu riskleri olasılıklar ve maliyet bazında hesaplayabilen Cyence’in yükselişi durdurulamıyor.
Zendrive
San Fransisco’da 2013 yılında kurulan Zendrive bugüne kadar 20 milyon dolar yatırım aldı. Geliştirdiği teknoloji ise akıllı telefonunuzdaki sensörleri kullanarak sürüş alışkanlıklarınızı ölçümleyip, iyileştirmeye yarıyor. Uygulamanın kendisi kaza riskini kayda değer oranda önlediği için de, sigorta şirketleri bu uygulamayı indiren ve kullanan araç sahiplerine yüzde 25’e varan indirimler yapıyor. Bu sayede herkes kazanıyor.
Cape Analytics
Bir diğer Silikon Vadisi girişimi olan Cape Analytics, kurulduğu 2014 yılından bu yana 14 milyon dolar yatırım aldı. Gayrimenkul sigorta şirketleri için makine öğrenimi ve bilgisayarlı görüşü birleştiren bir teknoloji geliştiren InsurTech girişimi, böylelikle her binanın çatısını malzeme türü, kullanım durumu ve binanın kapladığı toplam alan gibi konularda bilgi sağlıyor. Güneş panelleri, aydınlatma ışıkları ve bacalar gibi sigorta poliçelerinde bağlayıcılığı bulunan unsurlar bu sistem tarafından her bina için kolayca tespit edilebiliyor.
Tractable
Londra merkezli InsurTech girişimi 2012 yılında kuruldu ve toplam yatırımı 9,9 milyon dolara ulaştı. Derin öğrenme algoritmaları üzerine çalışan Tractable, bu algoritmalarla araç sigortası vakalarında otomatik olarak maliyet hesaplaması yapabiliyor. Kazalı aracı tamir eden taraf, bir tahminle birlikte araç fotoğraflarını sigorta talebi yönetim sistemine yüklüyor. Bu noktadan sonra işi yapay zeka algoritmaları devralıyor ve fotoğrafları maliyet tahminiyle kıyaslayarak doğruluğu garanti altına alıyor.
RiskGenius
2011 yılında kurulan ve 3,3 milyon dolar yatırım alan RiskGenius; makine öğrenimi teknolojilerinden faydalanarak sigorta poliçelerini birden fazla sağlayıcıdan gelen teklifler bazında sunarak kolay karşılaştırma olanağı sunuyor.
Shift Technology
Paris merkezli bu InsurTech girişimi 2013’te kuruldu ve dört yıl içinde 11,8 milyon dolar yatırım aldı. Yapay zeka bazlı bir siber güvenlik çözümü geliştiren Shift Technology, büyük veri ve makine öğrenimi algoritmalarından faydalanarak sigortacılık sektöründeki dolandırıcılık girişimlerini tespit ediyor.
Kaynaklar: Nanalyze.com, Fintechistanbul.org
Yorumlar