Skip to main content

Instagram’da 70 bin #selfie etiketli paylaşımların tarandığı araştırmada çeşitli sosyolojik bulgular elde edildi

HTC Türkiye, küreselde mobil trend haline gelen selfie (öz çekim) olgusunun Türkiye’de nasıl yaşandığını ortaya koymak üzere, ülkenin selfie haritasını çıkardı.

Selfie haritası için sosyal medya ölçümleyen Somera ile işbirliğine giderek; selfie’lerin yoğun olarak paylaşıldığı sosyal paylaşım sitesi Instagram üzerinde bir araştırma gerçekleştirdi.

Türkiye’de Selfie Araştırması’ndan ön plana çıkanlar:

  • Selfie’lerin ağırlıklı olarak iç mekânlarda çekildiği, çekenlerin de güler yüzlü ve özenli olduğu görülen araştırmada, Türkiye’de erkeklerin (yüzde 49) de en az kadınlar (yüzde 38) kadar selfie-sever oldukları ortaya çıktı.
  • Birlikte çekilen selfie’ler içinde en çok arkadaşlarla birlikte olanların paylaşıldığı ortaya çıktı. Birlikte olan selfie’lerin yüzde 48’i arkadaşlarla çekilirken, yüzde 26’sı sevgiliyle, yüzde 23’ü ise aileyle çekildi.
  • Selfie’lerin yüzde 66 oranında iç mekânda yüzde 34 oranında ise dış mekânda çekildiği gözlemlendi. Selfie’lerin yüzde 96’sının manzarasız, ancak yüzde 4’ünün bir manzaranın önünde olduğu görüldü.
  • Erkeklerin paylaştıkları selfie’lerin kadınlarınkine göre daha çok manzaralı dış mekânlarda ve arkadaşlarıyla birlikte olduğu ortaya çıktı. Kadınların ise daha çok iç mekânda, özenli ve tüm vücudu kapsayan selfieler paylaştığı görüldü.
  • Erkekler Türkiye genelinde kadınlara oranla daha fazla selfie çekerken, bu oranların Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da daha belirgin olduğu görüldü. Doğu Anadolu Bölgesi’nde selfie paylaşanların yüzde 60’ı erkek, yüzde 29’u kadın olurken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise selfie paylaşanların yüzde 63’ünü erkekler, yüzde 24’ünü kadınlar oluşturdu.
  • Tekli selfie’lerin (yüzde 59) birden fazla kişinin (yüzde 41) bulunduğu selfie’lere oranla daha çok olduğu görüldü. Bu kritere göre en sosyal selfie’ler yine Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden çıktı.

Araştırmada son üç ayda Instagram’da paylaşılan 70 bin #selfie etiketli paylaşım taranırken, bunlardan anlamlı bulunan yaklaşık 3 bin 500 tanesi analistler tarafından değerlendirmeye alındı. Çalışmaya yedi bölgeden tüm iller dâhil edilirken, analizde coğrafi bölgeler ve cinsiyetler arası farklar öne çıkarıldı.

HTC Türkiye’nin selfie haritasının yüksek çözünürlüklü versiyonu için üzerine tıklayabilirsiniz.

HTC_Türkiyenin selfiesi

Fotoğraf: Flickr kullanıcısı R4vi