Skip to main content

Bankalararası Kart Merkezi’nin desteğiyle Digital Age MediaCat Kitapları’ndan yayımlanan kitabı ve blockchain teknolojisini Ahmet Usta değerlendirdi.

Blockchain için iletişim ve bilişim çağının en önemli kutsanmış kelimesi demek biraz aşırıya kaçmak olabilir ancak internetten sonra toplumların davranış ve iletişim şekillerine köklü değişim getirebilecek en güçlü fikir olduğu yönünde ortak bir görüş giderek güçleniyor.

Blockchain’i sadece bir kelime veya kendini ispatladığı uygulama durumundaki kripto para birimi Bitcoin’in bir yansıması olarak ele alırsak hata yapmış oluruz. Blockchain sayısal temeller üzerine kurulmuş bir teknolojik yaklaşım olarak dijital dünyadaki en büyük problemlerden birisini çözme gücünü bizlere sunuyor; merkezi iradelerden bağımsız olarak büyük toplulukların kayıt tutması ve bu kayıtların doğruluğu üzerinde mutabık kalmasını sağlıyor.

Mesleğim gereği Blockchain teknolojisinin adını ve çeşitli uygulamalarını 2010’lu yıllardan bu yana takip etme şansım oldu. Ancak gerçek potansiyelinin geçtiğimiz sene ortaya çıktığını ve gelecek yıllara giderek daha fazla damga vuracağını söyleyebilirim. Bu süreç Türkiye’de konu ile alakalı derli toplu bir başvuru kaynağı olmadığı için bir Blockchain kitabı yazılmasını gerekli kıldı. Bu tespiti ilk yapan kişi de Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko oldu. Soner Canko’nun vizyonu ve BKM’nin desteği ile birlikte Blockchain 101 isimli kitabın temellerini 2016’nın son çeyreğinde attık. Dijital Teknolojiler Çözüm Mimarı Serkan Doğantekin’in teknik konuları ve uygulamaları ele aldığı bölümlerde çok önemli katkıları ile nihayet Blockchain 101 bu sene Mayıs ayı sonunda hem dijital hem sınırlı sayıda baskı ile okuyucuları ile buluştu.

Kitapta teknik ayrıntıdan ziyade uygulama alanları ve potansiyeli anlatılıyor
Blockchain kavramı ilk anda oldukça basit görünen bir mantık üstüne kurulu. Verileri bloklar halinde kaydediyoruz ancak her bir bloku bir öncekinin eşsiz bir özeti ile paketliyoruz. Daha sonra bu kayıtları pek çok kişiye dağıtıyoruz böylece verinin değişmeden kaldığından emin olurken, bu kayıt sürecinde kullanılan kurallara uymayanları da sistemden atarak sistemin tutarlılığını koruyoruz. Ancak samimi bir şekilde itiraf etmem gerekiyor ki, konunun detaylarına girmeye başladıkça pek çok teknik problemi çözmek başlı başına bir sorunu dönüşürken bu çözümleri anlamak ve anlatmak çok daha güçleşiyor. Bir uçağın havanın kaldırma kuvveti ile kanatları sayesinde uçtuğunu söyleyebiliriz ancak o uçağı kusursuz şekilde üretmek için binlerce mühendisin onlarca yıl çalışması gerekiyor. Neyse ki, Blockchain mekanik problemlerden çok sayısal problemlerin çözülmesini gerektirdiği için daha küçük ekipler ve kısa sürelerde gelişiyor.

Blockchain 101 kitabında okuyucumuzun yalın bir yaklaşım ve anlatım ile Blockchain kavramını anlaması için büyük çaba harcadık. Blockchain 101 adının da ifade ettiği gibi teknik detayların ikinci planda kaldığı ama ihmal edilmediği bununla birlikte temelleri, uygulama alanlarını ve bu teknolojinin potansiyelini sunan bir kitap oldu. Umarız, devasa teknoloji okyanusuna ufak bir damla düşürüp giderek genişleyen bir halkaya imza atmayı başarabilmişizdir.