Skip to main content

Günlük olarak sıklıkla kullandığımız semboller ve ikonların kökenleri hakkında bir infografik hazırlandı.

Bluetooth ve Apple bilgisayarlarındaki komut (command) sembolünün anlamının nereden geldiğini merak ediyorsanız, bu infografik çalışma tam size göre.

Visual.ly, kullanıcı arayüzleri üzerinde ünlü sembollerin nereden geldiğini detaylandırdığı bir infografik hazırladı.
Her bir sembolün kaynağına ilişkin infografikte kısa bir açıklamaya yer veriliyor.

‘Command’ Komut tuşu

İsveçli kamp alanları ve Apple logosunun aşırı kullanımı arasında ne gibi bir benzerlik bulunuyor?
Mac geliştirme ekibinden Andy Hertzfeld’e göre oldukça fazla benzerlik bulunuyor. Diğer ekip üyeleriyle menü komutlarının klavyede karşılıkları üzerinde çalışırken, özel bir fonksiyon tuşu eklemeye karar verdiler.
Bu kararın altında yatan fikir ise oldukça basit. Diğer tuşlarla kombinasyonlarında ‘Apple tuşu’ yapılmak istenene karşılık gelen menü komutunu seçebiliyordu.

Her ne kadar Jobs bu durumdan hoşnut olmasa da, Hertzfeld ise durumu şu şekilde özetliyor:

“Ekran üzerinde çok sayıda elma bulunuyor. Apple logosunu boşuna kullanmak bana çok saçma geliyor”

Bitmap sanatçısı Susan Kare’nin uluslar arası bir sembol sözlüğünü kullanmasıyla; kısa süre içinde tasarım yenilendi. Elde edilen yeni tasarım ise bir çiçek sembolü üzerinde yer alıyordu. Bu da İsveç’te kamp yeri işareti olarak kullanılan bir semboldü. Evrensel olarak bilinen (Unicode standard) kullanımında ise ilgi noktası (place of interest sign) anlamına geliyordu.
Bugün genel anlamda bu işaret ise Apple klavyesinde yer almasıyla biliniyor.

@ işareti

İnfografikte yer verilen bir başka sembol ise @ işareti. @ işareti, MoMa’nın mimari ve tasarım koleksiyonunda yer almayı başaran infografikte yer alan tek işaret. Peki bu sembol yıllar içinde nasıl etkili oldu?

Bu işaretin ise birçok farklı kullanımı bulunuyor: Fransa ve İtalya’da ise salyangoz (the snail), Çin’de küçük fare (the little mouse) ve Almanya’da maymun kuyruğu (the monkey’s tail) olarak biliniyor.

1971 yılında Beranek & Newman programcısı Raymond Tomlinson, bu işareti bilgisayar ağ adresleri arasında kullanıcı isimlerini terminalden ayırmak için (örn: root@box) kullanmaya karar verdi.

Tomlinson’un bu kullanımından önce ise @ işareti 1885 yılında American Underwood’un klavyesinde yerini aldı. Burada muhasebecilerin kısa yol tuşu olarak kullandığı @ işareti ise ‘at the rate of’ (oranında)anlamına geliyordu.

Zamanda daha geri gidecek olursak; @ işaretinin kökenlerinin altıncı yüzyıla kadar gittiği iddia ediliyor. Papazlar, Latince dilinde ‘ad’ (İngilizce’de ‘at’ veya ‘toward’) kelimesinin daha iyi yazıldığını düşünerek kullandığı düşünülüyor. Böylelikle İsa’nın ölümünden sonrası için kullanılan A.D. ile karıştırılmıyordu.

Bluetooth sembolü

Bluetooth sembolünün çıkış noktası için 10’uncu yüzyılda Danimarka Kralı Harald Blåtand’ın hikâyesinden bahsediliyor.

Hikayede ise yabanmersini uzmanı olarak tanınan kralın dişlerinden en az birinin kalıcı bir şekilde mavi renkte olduğu biliniyor.
Ama asıl bilinmeyen ise Bluetooth sembolünün Harald’ın ilk harfini simgeleyen Germen alfabesinin iki harfinin kombinasyonundan oluşması.

İlk Bluetooth alıcısının da dişe benzer bir şeklinin olmasının yanında mavi renkli olduğu görülüyor.

Bluetooth SIG’in (Special Interest Group) belirttiğine göre; Blatand’ın Norveç, İsveç ve Danimarka’da savaşan tarafları birleştirmede etkili bir konuma sahipti. Bu özelliğinin ise Bluetooth teknolojisi ile benzerliğine dikkat çekiliyor. Bluetooth teknolojisi de programlama, cep telefonu ve otomotiv pazarları arasında işbirliğine imkân tanıyor.

Diğer tüm sembollerin başlangıç noktasını ayrıntılı olarak şuradan okuyabilirsiniz.