IBM, Hugging Face ve NASA, iklim ve yer bilimleri alanında yapay zekâ temelli açık kaynaklı bir jeo-uzamsal model oluşturmak için işbirliği yaptı. Söz konusu model, gelecekteki orman, mahsul, sera gazları ve iklim değişikliği izleme gibi alanlarda temel oluşturacak.
NASA’nın tahminine göre, dünya bilimi görevleri sadece 2024 yılında yaklaşık çeyrek milyon terabayt veri üretecek. İklim bilimcilerinin bu ham uydu verilerini verimli bir şekilde incelemesi için IBM, Hugging Face ve NASA, yeni bir jeo-uzamsal temel modeli oluşturmak üzere işbirliği yaptı.
Bu proje için IBM, NASA’nın Harmonize Landsat Sentinel-2 uydu verilerini kullanarak temel model olarak hizmet vermesi için yakın zamanda piyasaya sürdüğü Watsonx.ai’dan yararlandı. Bu veriler, ESA’nın 13 spektral bantta kara ve kıyı bölgeleri üzerinde yüksek çözünürlüklü optik görüntüler elde etmek için inşa edilen Sentinel-2 uydu çifti tarafından toplanıyor.
HuggingFace, bu modeli açık kaynaklı AI platformunda barındıracak.
IBM’e göre ekip, “taşkın ve yanık izi haritalaması için etiketli veriler” üzerinde modele ince ayar yaparak, modelin performansını yarısı kadar veri kullanarak mevcut son teknolojiye göre yüzde 15 iyileştirmeyi başardı.
IBM Research AI Başkan Yardımcısı Sriram Raghavan, açıklamasında “Açık kaynak teknolojilerinin iklim değişikliği gibi kritik keşif alanlarını hızlandırmadaki temel rolü hiç bu kadar net olmamıştı. IBM’in esnek, yeniden kullanılabilir yapay zekâ sistemleri geliştirmeyi amaçlayan temel model çabalarını NASA’nın dünya-uydu verileri deposuyla birleştirerek ve bunu önde gelen açık kaynaklı yapay zekâ platformu Hugging Face’te kullanıma sunarak, gezegenimizi iyileştirecek daha hızlı ve daha etkili çözümler uygulamak için işbirliğinin gücünden yararlanabiliriz” dedi.
Kaynak: IBM and NASA teamed up to build the GPT of Earth sciences – engadget
Yorumlar