Skip to main content

5GTR Forum Buluşması Ve Çalışma Grupları Çalıştayı’nın ilk toplantısı gerçekleştirildi. BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, “Bizler bu yola çıkarken hedefimizi 5G değil, 5G ve Ötesi şeklinde koyduk” dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) 14 Kasım’da düzenlenen 5GTR Forum Buluşması ve Çalışma Grubu Çalıştayı’nda akademisyen, ilgili kamu kurum, işletmeci, STK, üretici ve tedarikçilerden oluşan 5GTR Forum üyesi yaklaşık 200 katılımcı bir araya geldi. Çalıştay ile 5G ve ötesi yeni nesil haberleşme sistemlerinde ulusal ve uluslararası pazarlarda yer alacak yerli/millî ürün, hizmet ve teknolojiler geliştirilmesinin sağlanması vizyonu çerçevesinde çalışmalar başlatılıp, önemli adımlar atıldı. Tüm gün süren çalıştayın açılışında konuşan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye’nin bu konuda izlemesi gereken yol haritası hakkında bilgi verdi.

Yeni bir dünya kuruluyor

5G’yi “Bugüne kadar edindiğimiz bütün alışkanlıkları değiştirecek nitelikte bir dünya kuruluyor” sözleriyle tanımlayan Sayan, “İnsanoğlu, tarihin derinliklerinde birçok değişim ve dönüşüm yaşadı. Ancak, hiçbirisi bugün geldiğimiz değişim noktası ile kıyaslanabilecek ölçüde ve boyutta değildi. Buharlı gemilerin yapılması, elektriğin bulunması, uzaya çıkılması ve bilgisayarın icadı derken bugünlere geldik. 10 bin yıllık insanlık tarihinde görülmeyecek bir sıçrama ve değişimin sadece 100 yıllık bir dilime sığdığını gördük. Bugün ise 5G teknolojilerine ilerlerken yeni bir çağın başlamak üzere olduğunu söylemeliyim” diyerek 5G teknolojisinin önemine dikkat çekti.

Hedefimiz 5G değil 5G ve Ötesi

5G’nin bir anda yerleşmeyeceği gibi bir anda da sonlanmayacağını ifade eden Başkan Sayan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizler bu yola çıkarken hedefimizi 5G değil, “5G ve Ötesi” şeklinde koyduk. Artık iletişim sektöründe sürekli yeni teknolojilerin, diğerlerini domine ettiği ve farklı şebekelerin birlikte çalıştığı uzun soluklu, heterojen ve esnek bir yapıya gidiyoruz. Bu nedenle ilk standartları ve ticarî kullanımları 2020 yılını hedefleyen 5G’yi değil, 4.5G şebekesinden başlayarak öteye uzanacak bir bilgi ve iletişim teknolojileri ekosistemi oluşturmayı hedefimiz ve başarı ölçütümüz kabul ediyoruz”

5G’nin; ulaşım, enerji, şehircilik gibi dikey sektörler açısından da önemli olduğunu vurgulayan Sayan, “Bu durumun ne kadar önemli ve kritik olduğu artık tüm 5GTR Forum paydaşlarının malumu. 5GTR Forum paydaşı olmayanlara da gerekli farkındalığı kazandırmak için çalışmaya devam edeceğiz. 5G’nin dikey sektörlerde yaratacağı değişimi özel etkinliklerle tartışmaya başladık” ifadelerini kullandı.

5G ile değişime gitmeyenlerin kaybedeceği bir ortam var

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin iş yapış şekillerine hız ve kolaylık kattığından bahseden Sayan, “Tüm endüstriler yeni bir dönüm noktasından geçerken, 5G ve Ötesi teknolojilerle ilerleyecek yapay zekâ ve blockchain gibi konuları da hatırda tutmamız faydalı olacaktır. Artık sadece kolaylık veya hız değil, anlayış değişiklikleri ile karşı karşıyayız. Bunun en önemli örneğini kendi kendine gidebilen, diğer araçlara veya ulaşım altyapısına bağlanabilen araçlarda görüyoruz. Otomotiv sektörü 4 anahtar kavram üzerinden değişimini ve dönüşümünü konuşuyor. Bu kelimeler bağlantı araç, paylaşımlı araç, özerk sürüş ve elektrik olarak karşımıza çıkıyor. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin bu dört kavramdan ilk ikisinin merkezinde olduğunu, bir diğerinin ise en önemli bileşeni olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla otomotiv sektörü temsilcilerinin 5GTR Forum’a katılımlarını memnuniyetle karşılıyor ve iş birliklerinin artmasını diliyoruz” dedi.

5G ve Ötesi çalışmalarına herkes katılabilir

Açılış programı ve sunumlardan sonra 5GTRForum buluşmasında katılımcılara 5GTR Forum’un kurulmasından sonra yapılan çalışmalar, aktiviteler ile Forum organizasyon yapısı hakkında bilgi verildi.

5GTR Forum çalışmalarının yerli ve milli, katma değeri yüksek yeni nesil mobil haberleşme ürün hizmet ve teknolojilerini üretme hedefi doğrultusunda, ulusal ve uluslarası iş birlikleri ile kısa süre içerisinde verimli yol alabilmesini sağlamak üzere;

  • 5G ve Ötesi’nin temelini oluşturacak yazılım tabanlı şebekelere olanak sağlayan SDN/NFV gibi yeni teknolojilere odaklanacak Çekirdek Ağ Grubu,
  • Yüksek hızları destekleyen çoklu giriş ve çıkış temelli anten teknolojilerinin geliştirilmesi, baz istasyonu üretilmesi, milimetre dalga teknolojisini destekleyen RF ve yeni dalga formlarının Arge’sine yönelik teknolojik alanlara odaklanacak Fiziksel Ağ Grubu,
  • Özellikle son kullanıcılara yönelik akıllı ulaşım sistemleri, akıllı şehirler, sağlık, enerji ve tarım gibi dikey sektör uygulamalarına yönelik Hizmet ve Uygulama Grubu ile
  • 5G teknolojilerinin uluslararası standartlarının belirlenmesine yönelik Standardizasyon Grubu dört ayrı salonda bir araya gelerek çalışmalar yapıldı.

Çalıştayın sonunda BTK Başkan Yardımcısı Rıdvan Kahveci, BTK TED Başkanı Ramazan Yılmaz, NETAŞ Ar-Ge ve Strateji Direktörü Rıza Durucasugil, HAVELSAN Stratejik Ar-Ge, Sistem Asıl Mühendisi Ali Telli ve ASELSAN Proje Lideri Elif Tepeli çalıştay kapsamında ele alınan konularla alakalı bilgi verdi.