Skip to main content

Google, ana sayfasında bugün Leyla Gencer’in 85’inci doğum gününe özel doodle’a yer verdi.

Arama motoru devi Google, 20’nci yüzyılın önemli sopranolardan Leyla Gencer’in 85’inci doğum gününü doodle ile kutluyor.

1928 doğumlu Türk opera sanatçısı Leyla Gencer’in opera repertuarı 23 bestecinin 72 yapıtını kapsıyor.

Leyla Gencer, İstanbul Devlet Konservatuarı’nda şan eğitimi aldıktan sonra 1950 yılında Devlet Tiyatroları Ankara Operası’nda ‘Cavallerina Rusticana’ operasıyla kariyerine başladı.

Opera Hayatı

Leyla Gencer, Ankara Devlet Operası’nda görev yaptığı 1950-1958 yılları arasında devlet konuklarına verilen resitallerde en çok görev alan sanatçılardan oldu.

Leyla Gencer, 1953 yılında, Türkiye ile İtalya arasında imzalanan Kültür Anlaşması çerçevesinde bir radyo konseri vermek için Roma’ya gitti. Bu konserin başarısı üzerine Napoli Yaz Festivali’nde sahnelenen Cavelleria Rusticana Operası’nda başrolü üstlendi.

Bir sonraki sezon ise Napoli’nin ünlü San Carlo Operası’nda Eugenio Onegin ve Madam Butterfly operalarında başrol oynama teklifi aldı. Leyla Gencer’in uluslararası platformdaki opera serüveni böylece başladı.

Leyla Gencer, 1958 yılında kontratı feshedilinceye kadar yurtdışındaki operalarda Ankara Devlet Operası Sanatçısı sıfatıyla rol aldı. 1958’de görevine son verildikten bir süre sonra Milano’ya yerleşti.

1959 yılında Floransa Festivali’nin açılışında Verdi’nin 1849’dan beri hiç sahnelenmemiş ‘Legnano Savaşı’ adlı eserinde başrolü oynayan Leyla Gencer, Palermo’da Verdi’nin ‘Macbeth’ Operası, Roma’da Mozart’ın ‘Don Giovanni’ Operası’nı seslendirdi.

Leyla Gencer, 1960’larda mesleğinin doruğuna çıktı. Hiç bilinmeyen operaları seslendirmeyi sürdürdü. 1963’te Verdi’nin unutulmuş operası ‘Kudüs’te başrol Elena’yı oynadı. Bunu Donizetti’nin hiç bilinmeyen operası ‘Robert Devereux’daki Kraliçe Elizabeth rolü ve Bellini’nin 130 yıldır sahnelenmeyen ‘Beatrice di Tanda’ operası takip etti.

1985 yılında sahneye veda eden Leyla Gencer, 1983-1988 yılları arasında As. Li. Co.’nun genel sanat yönetmenliğini yürüttü, 1997-1998 arasında La Scala korosunun genç sanatçılar okulunda yöneticilik yaptı, vefatına kadar La Scala Tiyatrosu’nda opera sanatçıları için kurulan akademinin sanat yönetmenliğini yapıyordu.

Leyla Gencer, aynı zamanda opera yorumu üzerine dersler vermeye devam ediyordu. Uluslararası yarışmalarda seçiciler kurulu üyelikleri yapan, festivallere, seminer ve konferanslara katılan Leyla Gencer, İstanbul’da kendi adını taşıyan ‘Uluslararası Şan Yarışması’nın kurucusudur. Yarışma, 1995 yılından beri düzenleniyor.

Leyla Gencer 10 Mayıs 2008’de Milano’daki evinde kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.


Leyla Gencer adına basılan para

Leyla Gencer, 1988 yılında ‘Devlet Sanatçısı’ unvanıyla onurlandırıldı. 2004 yılında Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından bin yılın Türkleri özel koleksiyonunda adına 15 milyon TL değerinde 0,999 ayar gümüş hatıra para basıldı.

 

 

Kaynak: Wikipedia