Skip to main content

Yerli keşif ve gözlem uydusu Göktürk-2, dün akşam Çin’den Uzay’a fırlatıldı Yüksek çözünürlüklü Türk keşif uydusu Göktürk-2, Çin’deki Jiuquan Fırlatma Üssü’nden dün akşam Uzay’a fırlatıldı. Ntvmsnbc’nin haberine göre; uzaya gönderilen…

Yerli keşif ve gözlem uydusu Göktürk-2, dün akşam Çin’den Uzay’a fırlatıldı
Yüksek çözünürlüklü Türk keşif uydusu Göktürk-2, Çin’deki Jiuquan Fırlatma Üssü’nden dün akşam Uzay’a fırlatıldı. Ntvmsnbc’nin haberine göre; uzaya gönderilen uydu, saat 18.25’te 686 kilometre yükseklikteki yörüngesine oturdu ve Göktürk-2’den ilk sinyal 19.39’da Norveç Trömso’dan alındı.
Tübitak Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Tamer Beşer, uydunun başarıyla çalıştığını açıklarken, uydunun panellerinin bugün açılacağını ve normal işlevlerine başlayacağını belirtti. 
ABD’nin Stanford Üniversitesi’nde 36 yıl astrofizik alanında araştırmalar yapan Uzay fizikçisi Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, Göktürk-2’nin başarısını ntvmsnbc’ye yorumladı. İnan, Türkiye’nin yakın gelecek bir fırlatma üssüne sahip olmasının doğal bir gelişme olacağını ve bu şekilde önemli bir gelir kaynağı da oluşturabileceğini ifade etti. 
Göktürk – 2 hakkında
TUŞAŞ ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen Göktürk-2, askeri istihbarat ve keşiflerde Türkiye’nin gözü olacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait olan ve 140 milyon lira bütçeli proje kapsamında yapımına 2007 yılında başlanan uydu, sahip olduğu 2.5 metreye kadar çözünürlük kapasitesiyle kamyonet, otomobil ve zırhlı araçları net bir şekilde görüntüleyebilecek.
Havaalanlarındaki askeri hareketliliği Türkiye’ye rapor edecek olan Göktürk-2, dünyanın her noktasından görüntü alabilecek ve bunları Ankara’daki harekat merkezine gönderecek.
Dünya çevresini 98 dakikada turlayabilecek olan uydudan tek seferde 600 kilometrelik şeridin görüntüsü indirilebilecek.