Güney Doğu Asya’da Singapur’dan sonra en güçlü ekonomiye sahip ülkelerden biri olan Malezya, aynı zamanda girişimcilere devlet desteği sağlayan sayılı ülkelerden biri. Startup Genome tarafından hazırlanan ‘Global Startup Ecosystem Report 2020’ye (GSER2020)’ göre başkent Kuala Lumpur gelişen girişim ekosistemi performansı ile dünyada 10. sırada yer alıyor. Ayrıca Dünya Bankası’nın 2019 yılında yayınladığı ‘Doing Business 2019’ raporuna göre Malezya iş yapma kolaylığı açısından Güney Doğu Asya’daki en yüksek ikinci puana sahip ülke olarak gösteriliyor.
Girişimcilerin projelerini Malezya’da başlatmalarının sebepleri arasında, girişimlere olan devlet desteği, hızlı vize alımı, vergi avantajı, düşük maliyetlerle yüksek hayat kalitesi gibi nedenler başı çekiyor.
Girişimci dostu kurumlar
Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC):
Malezya İletişim ve Multimedya Bakanlığı’na bağlı olan MDEC ülkenin dijital ekonomisini ileriye götürmek amaçlı kurulmuş bir kurumdur.
MDEC’in görevi sektöre yeni teknolojiler kazandırmak, dijital ekonomiyi ilerletmek, dijital girişimleri katalize etmek ve ticaretleştirmek olarak sıralanabilir.
Malaysian Global Innovation & Creativity Centre (MaGIC):
Yaratıcılık, inovasyon ve teknolojiyi benimseyen erken aşamalı girişimleri keşfedip bu girişimlerin ekosisteme kazandırılmasında rol oynayan MaGIC, 2014 yılından bu yana ekosistem oyuncularını, yatırımcılar ile buluşturup pazar ve finansman fırsatları yaratıyor.
Startup Malaysia:
Girişimcilerin kariyerlerini inşa etmelerini ve topluma katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla kurulmuştur. Birçok hızlandırma programını bünyesinde barındıran oluşum, 10 yıl içerisinde yüzbinden fazla girişimciye ulaşmıştır.
Malezya’da öne çıkan girişimler
Malezya’dan çıkmış başarılı girişimlerin sayısı oldukça fazla. Hepsini bir yazıda listelemek imkansız fakat bu pazardan çıkan ve globale açılan farklı sektörlerdeki bazı girişimleri sizler için derledim.
Dropee: Tüm işletme türleri için B2B e-tedarik platformu olan Dropee, işletmelerin toplu alım satım yapmasına ve birbirleriyle bağlantı kurmasına olanak sağlayan bir platformdur. Gerçekleştirdiği yatırım turları ile toplamda 2 milyon dolar yatırım alan şirket, Güney Asya’nın bu alanda öne çıkan girişimlerinden biridir.
Dahmakan: Birinci sınıf şeflerin kişiye özel yemek yapmasını sağlayan Dahmakan, yapay zeka yardımıyla müşterilerinin davranışsal veri analizini yaparak onlara özel menüler sunarak, eşsiz bir yemek deneyimi yaşatmaktadır. Kendi e-cüzdanlarını da hayata geçiren ekip Silikon Vadisi, Avrupa ve Asya’dan 5 turda 27 milyon dolar yatırım almıştır. Dahmakan, Malezya’nın Y Combinator’a kabul edilen ilk girişimidir.
Imoney: Tüketicilerin en iyi ürünleri seçmelerine yardımcı olmak amacıyla kurulan Imoney, uzmanlar yardımıyla şeffaf ve basit şekilde finansal ürünleri karşılaştırmanızı sağlayan bir platformdur. Gerçekleştirdikleri 5 turda 10,8 milyon dolar yatırım almışlardır.
Iflix: Film, dizi, eğlence ve canlı yayın platformu olan Iflix, Güney Asya’da az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin Netflix’i görevini gören bir platformdur. 8’den fazla yatırım turu gerçekleştirmiş olup, toplamda 348 milyon dolar yatırım almışlardır.
Malezyalı girişimler yeni çağda rekabet edebilmek için makine öğrenimi ve finansal teknolojileri kapsayan ürünlere odaklanarak bu alanlarda projelerini hayata geçiriyorlar. Yakın zamanda teknoloji, inovasyon alanlarında Malezya’dan çıkan girişimlerin isimlerini daha sık duyacağız gibi geliyor.
Zeynep Gabralı, İş Geliştirme ve Dijital Pazarlama Danışmanı
Yorumlar