Teknoloji, inovasyon ve güçlü dijital ekonominin devlet desteği ile buluştuğu Singapur girişim ekosisteminde Asya Pasifik’in en güçlü ülkelerinden biri sayılıyor. Singapur 150’den fazla VC, 3 bin 100’den fazla girişim, 100’den fazla inkübasyon merkezine ev sahipliği yapıyor.
Ülkedeki teknoloji girişimlerini hedefleyen ‘Erken Aşamalı Girişim Finansmanı Programı’, seçilmiş risk sermayesi şirketleri arasındaki ortak yatırım fonları dahil olmak üzere çeşitli finansman girişimleri yoluyla erken aşamada VC yatırımlarını destekliyorlar.
Girişimci dostu kurumlar
Girişimlerini Singapur’a taşımak isteyen girişimciler için kurulum süreci, finans ve hukuk alanında hizmet veren birçok danışmanlık şirketi bulunuyor. ACRA’ya (Kurumsal Düzenleme Kurumu) bağlı resmi web siteleri üzerinden Singapur’a online başvuru yapabiliyor. ACRA, Singapur’daki ticari kurumların, kamu muhasebecilerinin ve kurumsal hizmet sağlayıcılarının ulusal düzenleyicisi olan bir kurum, bunu da belirtmiş olayım.
2017 yılında kurulan Startup Singapur platformu (singapursg.net) Singapur girişim ağını genişletmek ve küresel oyuncuları pazara çekmeyi hedefliyor. 2001 yılında kurulan ve en geniş melek yatırımcı ağı olan tanımlanan ‘Bansea’ ekosistemin en büyük destekçi ağlarından biri.
Singapur hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler data.gov.sg adresine giderek devlet tarafından oluşturulan raporlar ve makalelere göz atabilirler.
Girişimcilerin/girişimci adaylarının kaçırmaması gereken etkinlikler
Singapur her sene onlarca etkinliğe ev sahipliği yapıyoe. Hepsini sıralamak imkansız fakat bunlardan kaçırılmaması gerekenler başlıca etkinlikleri aşağıda sizler için listeledim;
Teknoloji alanında Asya’daki en önemli etkinliklerden biri olan ‘Tech in Asia 2020’ bu yıl 19 Temmuz’da gerçekleşecek.
Innovfest Unbound, Asya’nın en büyük Inovasyon Festivali’dir. Bu sene 3-4 Haziran’da gerçekleşecek.
Teknoloji girişimleri ve işbirlikçilerini bir araya getiren Techinnovation bu sene Eylül ayında gerçekleşecek.
Singapur’dan bazı başarılı girişimler;
Yazımın girişinde bahsettiğim gibi Singapur’da üç binden fazla girişim yer almakta. Hepsini tek bir yazıya sığdırmak mümkün değil. Kişisel olarak deneyimlediğim ve beğendiğim bir kaç girişimi sizlerle paylaşacağım.
Grab:
Kurucuları Malezyalı olan, 2012 yılında ilk kez Malezya pazarına açılan ve akıllı yerel işletme stratejisi benimsenerek tasarlanan Grab Car şu an Asya’da araç paylaşım uygulamaları arasında en büyük oyuncu. 65 şehir ve 7 ülkede faaliyet gösteren şirketin operasyonu Kuala Lumpur ve Singapur merkez ofislerinden yönetiliyor. 2018 yılında Uber, Güney Asya’daki tüm operasyonunu Grab Car’a devretti. Çevrim için ödeme hizmetleri sunan Grab bünyesinde, GrabBike, Grab Express, GrabShare, GrabFood gibi farklı hizmet veren ürünleri de bulunuyor.
Lazada:
Lazada, Endozneya, Malezya, Filipinler, Singapur, Tayland, Vietnam’da hizmet veren ve bünyesinde 100 binden fazla yerel ve uluslararası satıcı, 2 bin 500 marka ve 6 milyondan fazla üyeye sahip bir e-ticaret platformu.
Sea Group:
E-ticaret (Shopee), fintek (Airpay) ve e-oyun (Grena) firmalarını tek bir platformda kullanıcıyla buluşturan Sea, Güney Asya’da kendi alanında hızla büyüyen bir girişim. Fintek, IoT, AI, Big Data, Bio-Teknoloji gibi alanlarda teknolojik fayda sağlayan girişimler son yıllarda Singapur ekosisteminde en çok talep görüyor.
Zeynep Gabralı, İş Geliştirme ve Dijital Pazarlama Danışmanı
Yorumlar