Tatil zamanı geldi. Nereye gitsek acaba? Pek çok kişi ve aile kendilerine bu soruyu soruyor. Herkes bütçesine göre, zevkine göre en uygun tatil beldesini ve konaklama imkânını arıyor.
Halil: Elif! Tatile nereye gidelim?
Elif: Yurt içi mi yurt dışı mı?
Halil: Sen bizi tanırsın, bütçenin durumunu da biliyorsun, dalga mı geçiyorsun?
Elif: Peki, yurt içi olsun. Çocuklar da geliyor mu?
Halil: Evet, hep birlikte aile tatili yapalım, 10 gün, iyice eğlenelim.
Elif: Antalya’ya geçtiğimiz tatil gitmiştiniz. Çeşme’ye veya Kuzey Ege’ye ne dersin?
Halil: Evet, Kuzey Ege kulağa hoş geliyor.
Elif: Araştırıp, sana seçenekler çıkarayım mı?
Halil: Evet, iyi olur. Akşam yemeğine kadar hazır olsun, orada ailecek konuşuruz.
Bu şekilde yapay zekâ asistan Elif ve Halil arasında tatlı bir diyalog ile tatili ayarlayacağız. Karar verdikten sonra Elif tüm rezervasyonları yapar, hatta pazarlık yapar, ailemizin tercihlerine göre odaları ayarlar, uçaktaki koltukları ayarlar, araç kiralar ve daha başka gerekli ne varsa bizim adımıza, bizim yapacağımızdan daha kaliteli bir şekilde bunları halleder.
Sonra, Elif bizim akıllı telefona gerekli tüm uygulamaları, rezervasyonları, haritaları, turistik atraksiyonlarla ilgili bilgileri indirir, hazırlar ve ‘Tatil 2023’ isimli bir klasörün içine hepsini hazır eder. Tatile gittiğimizde hiçbir sıkıntı çekmeden check-in yapılır, otele yerleşilir, Elif’in planına göre gezilir, eğlenilir, yenir, içilir. Herkes çok mutlu olur.
Tatil planlamasında teknolojinin yardımı
Aynı zaman zarfında otel, restoran, turistik tesis ve ören yerlerinde sizi karşılamak ve tanımak üzere beacon denilen cihazlar yaygınlaşacak. Ayrıca artırılmış gerçeklik deneyimleri de yaygınlaşacak. Yani telefonunuzu bir manzaraya veya müzedeki bir eşyaya doğru tuttuğunuzda bir animasyon canlanacak, daha fazla bilgi paylaşılacak veya oyunlaştırma yöntemleri ile sizin davranışlarınız yönlendirilecek. O zamana kadar hepimiz bunlara gayet alışmış olacağız, hele çocuklarımız bunlara bayılacak.
Eğer yaz sıcağını çekmek istemiyorsanız, sizin için daha farklı bir deneyim hazırladık. Hiç evinizden çıkmıyorsunuz. Önce üstteki gibi bir yapay zekâ diyaloğu geçebilir. Tatile yalnız gitmek istediğinizi ve Avrupa’da güzel bir başkenti gezmek istediğinizi var sayalım. Başınıza sanal gerçeklik gözlüğünüzü taktınız. Seyahat başladı. Şehrin merkezinde 360 derece görüntüyle kendinizi buldunuz. Sağa dönerek, sola bakarak, her yeri keşfedebiliyorsunuz. Hatta yuttuğunuz hap ile şehrin kokuları, lezzetleri size beyin dalgası (algı) olarak yaşatıyor. Bakışlarınızı ve ellerinizi oynattıkça, şehrin içinde hareket ediyorsunuz. Sanal gerçeklik ile etraftaki insanlarla etkileşime geçebiliyor, onlarla konuşabiliyorsunuz. Hatta otomatik tercüme edildiği için, hiç yabancı dil bilmenize gerek yok.
Görüldüğü üzere, tatilin planlanması konusunda teknoloji bize yardımcı olacak, pek çok işi üzerimizden alacak veya sanal tatiller yapmak mümkün hale gelecek. Gittiğimiz yerlerde paylaşım ekonomisi tabanlı deneyimler, kiralık bisikletler, otel yerine evde kalmak, taksi yerine paylaşımlı araç kullanmak gibi alışkanlıklarımız standart haline gelecek.
“Tebdil-i mekânda ferahlık vardır” sözüne istinaden, insanoğlu yine farklı bir yerlere gitmek, yeni lezzetler tatmak, değişik kültürler görmek, kafasını dağıtmak ve yeni enerji depolamak için farklı serüvenlere, tatillere mutlaka çıkacaktır. Teknoloji her şeyi ikame edemeyecektir, ama hayatımızı kolaylaştıracağı aşikâr.
Halil Aksu, GelecekHane Kurucu-CEO
Yorumlar