Akbank, Direkt Bankacılık birimine bağlı Akbank LAB ile global yenilikleri hızlı bir şekilde bankacılık uygulamalarına taşıyarak, geleceğin bankacılığının şekillenmesine katkı sağlıyor. Akbank’ın uzman bankacıları, “geleceğin bankacılığının laboratuvarı” olarak nitelendirilen Akbank LAB’de, teknolojiyi kullanarak, müşteri beklentilerini karşılayacak yenilikçi ürün ve hizmetleri araştırıyor, bunları üreten ve geliştiren kişi ve kurumlar ile temasa geçiyor.
Akbank LAB’de ürün ve hizmetler kolektif şekilde geliştiriliyor
Akbank LAB’in çalışmalarına ilişkin bilgi veren Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, “Akbank LAB’de global standartlara uygun bir inovasyon uygulama modeli işletiyoruz. Akbank Lab’de danışmanlık, finans, bilgi teknolojileri ve pazarlama disiplinlerinden gelen merkezi bir ekip yer alıyor. Bu ekip 100’den fazla çalışanımızın aktif rol aldığı, herkesin katılabildiği inovasyon sürecin koordinatörlüğü görevini üstleniyor. Farklı iş birimleri, kusursuz müşteri deneyimi, finansal danışmanlık, dijital ödemeler, kredi skorlama, operasyonel mükemmelilik gibi bankamızın belirlediği odak alanları ve hedefler doğrultusunda fikir geliştiriyor ve bu fikirler doğru finansal hizmetleri sunmak adına projelendiriliyor” ifadelerini kullanıyor.
Tolga Ulutaş, değerlendirme sonrası sürecin nasıl işlediğini ise “Başarılı bulunanlar fikirler “PoC” (proof of concept: kavram kanıtlama) aşamasına geçiyor. Bu aşamada fikirlerin uygulanabilirlikleri test ediliyor ve kazanımları hesaplanıyor. Sürecin ilk aşamasında bu fikirlere uygun çözümleri bulabilmek amacıyla çok sayıda finansal teknoloji şirketi ile iletişime geçiyoruz. Çözüm ortağımız olarak yurt içi ve dışında iletişimde olduğumuz 100’den fazla fintek bulunuyor. Bu sayede teknoloji destekli finansal hizmetleri ve yeni ürünleri bankamıza kazandırırken, en yeni teknolojileri de yakından izleme fırsatına sahip oluyoruz. Akbank LAB, bu süreçleri döngüler halinde yönetiyor” şeklinde açıklıyor.
Akbank LAB’in henüz yeni bir yapılanma olmasına rağmen, ilk takvim yılı içerisinde kapsamlarına birçok projenin dâhil edildiği iki döngüyü tamamlamayı hedeflediğini söyleyen Ulutaş, ilk yıllarında KolayIK ve Paraşüt gibi projeye imza attıklarını sözlerine ekliyor. Ulutaş, 2018’deyse bu sayıyı üçe çıkarmayı planladıklarını da dile getiriyor.
Blockchain ile daha hızlı ve şeffaf bir şekilde para transferi hizmeti
Blockchain teknolojisi ve uluslararası para transfer sistemlerine ilişkin de bilgiler veren Ulutaş, tüm dünyanın “yeni teknolojilere hızlı adaptasyon” dönemine girdiğine dikkat çekti. Akbank’ın, uluslararası para transferinde son teknolojiyi kullanarak şeffaflık ve hızı artırıp, maliyetleri düşüren Ripple ile anlaşan ilk Türk bankası olduğunu vurgulayan Ulutaş, “Türkiye’de bir ilk olarak Silikon Vadisi merkezli Ripple firmasının çözüm ortaklığıyla hayata geçirdiğimiz blockchain teknolojisi ile para transferi başarılı inovasyon süreçlerimizin en önemli örneklerinden. 2018 yılı içinde Ripple teknolojisini önce kurumsal ardından da bireysel müşterilerimizin işlemlerinde kullanıma alacağız. Yeni dönemde işbirliği yapmak için çeşitli fırsatları araştırıyoruz ve hem Amerika’dan hem de dünyada öne çıkan diğer ülkelerden finansal teknoloji şirketleriyle iletişim halindeyiz” diyor.
Her yıl 10 Fintek’le işbirliği yapıyoruz
FinTek’leri yakından izlediklerini belirten Ulutaş, Akbank’ın vizyonu doğrultusunda 50 FinTek ile görüştüğünü ve ortalama 10 tanesiyle iş birliği yaparak, Akbank’ın müşterilerini en yeni teknoloji ile buluşturmaya devam edeceklerinin altını çizdi.
Yorumlar