Skip to main content

Yakın gelecekte araç portföyünü sıfır emisyon hedefine yönlendiren Ford Otosan, FO&US projesiyle döngüsel ekonomiye de katkı sağlamayı hedefliyor.

Ford Otosan, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak yeni projesi FO&US’u hayata geçirdiğini duyurdu. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş. ile yürütülecek FO&US projesi, Ford Otosan’ın atık bataryalarını enerji depolama sistemlerinde kullanarak çevresel ve ekonomik açıdan değer yaratmayı amaçlıyor.

FO&US projesi hakkında

FO&US projesi, Ford Otosan için ilk ömrü tamamlanan araç bataryalarından ilk ikincil yaşam projesi olma özelliği taşıyor. Proje ile atık bataryaların döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak şekilde yeniden değerlendirilmesi hedefleniyor. FO&US, atık bataryaların enerji depolama sistemi olarak kullanılması üzerine kurulu bir çalışma olma özelliği taşıyor. Atık statüsünde olan bataryalar, gerekli performans testlerinden geçirilerek dönüşüm sürecine alınıyor. Bu süreçte bataryaların yeniden kullanıma uygunluğunu belirlemek amacıyla State-of-Health Testi, Şarj/Deşarj Testleri ve Maksimum Voltaj/Akım Testleri gibi testler uygulanıyor. Proje aynı zamanda kurum içi girişimcilik programı kapsamında tasarım odaklı düşünme ve yalın girişimcilik metotlarının kullanıldığı bir inovasyon projesi olarak da öne çıkıyor.

FO&US projesinin sağladığı faydalar

FO&US projesi ile, atık bataryaların ürün yaşam döngüsüne yeniden dahil edilmesiyle döngüsel ekonomi modelinin desteklenmesi ve çevresel ile ekonomik açıdan şirkete katkı sağlanması hedefleniyor. Projenin elektrikli araç üreticileri, elektrikli araç sahipleri ve enerji depolama sistemi üreticileri ile kullanıcıları için fayda sağlaması bekleniyor. FO&US projesi ile hurda bataryalardan elektrikli araç şarj istasyonlarını destekleyen enerji depolama sistemlerin üretilmesi amaçlanıyor. Böylece, hurda bataryalar katma değerli ürünlere dönüştürülürken, aynı zamanda elektrikli araçların şarj altyapısının güçlendirilmesine de katkıda bulunulması hedefleniyor.