Tip 1 diyabetin, bir hastanın bağışıklık sisteminin, hastanın pankreasında bulunan ve insülin üretiminden sorumlu olan beta hücrelerine yanılgıyla saldırması ile ortaya çıktığı biliniyor. İnsülin üretimi sekteye uğrayan vücudun kan şekeri seviyesini düzenleyememesi ise pek çok hastalığın ortaya çıkmasına yol açıyor. Hastalığın teşhisinin ardından kan şekeri değerlerini kontrol altında tutmaları gereken hastalar, kan şekeri değerlerini sık sık ölçmek ve insülin almak zorunda kalıyorlar.
Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan Teplizumab adlı ilaç, hastalığın gelişimini yavaşlatarak, bu olumsuz ve ömürlük süreci birkaç yıl ertelemeyi başarıyor. Teplizumab bu ertelemeyi, tip 1 diyabet hastalarının, ilacı hastalık semptomatik aşamaya geçmeden her 14 günde bir damar yoluyla almaları ile mümkün kılıyor.
Klinik deneyleri on yıllardır süren Teplizumab, yakın zamanda sonuçlanan bir klinik deneyde gösterdiği başarı sonucu FDA tarafından onaylandı. İkinci aşama tip 1 diyabet hastası 76 kişinin katıldığı klinik deneyde yaklaşık 51 hafta takip edilen hastalardan Teplizumab ilacı ile tedavi uygulananların %44’ünün, plasebo tedavi uygulanan hastaların ise %72’sinin tip 1 diyabet hastalığının üçüncü aşamaya geçtiği ve ilaç tedavisi uygulanan grupta bu geçişin yaklaşık 25 ay sonra gerçekleştiği görüldü.
Kaynak: First drug that delays onset of type 1 diabetes approved by FDA – New Atlas
Yorumlar