Facebook, artık sosyal ağdan çok daha fazlası. Facebook resmi olarak online bir bilim laboratuvarı olarak yer alıyor.
Facebook, yayımladığı bir araştırma makalesinde bir hafta süren deney ile ilgili ayrıntılara yer verdi. Yaklaşık 700 bin kullanıcının yer aldığı yapılan çalışmada amaç, duyguların online’da aktarımını test etmek. (Araştırmaya şuradan ulaşabilirsiniz.)
İngilizce versiyonu’nu tercih eden 689 bin 3 adet kullanıcının ‘Haber Kaynağı’ sayfasında değişikliğe gidildi. Kullanıcıların paylaşım davranışlarını değiştirmesine neden olan duyguların ortaya çıkarılması amaçlandı.
Daha olumlu paylaşımlar ve kullanıcıların arkadaşları tarafından daha olumsuz içerikle karşılaşılan paylaşımların takibi sağlandı.
Paylaşımların kendisi etkilenmiyor ve halen arkadaşlarının profil sayfalarından görüntülenebiliyor. Deneme versiyonu, bir nevi kobay niteliğindeki kullanıcıların kendi Haber Kaynağı’nda ne gördüğünü düzenleyebiliyor. Bu özelliğin yönetimi de seçici algoritma ile sağlanıyor.
Facebook, paylaşımlardaki duyguların bulaşıcı olduğunu ortaya çıkardı. Ortalama olarak olumlu içeriği görenlerin kendi Facebook aktivitelerinde daha olumlu ve daha az olumsuz olduğu dikkat çekti.
Haber Kaynağı’nda yapılan daha olumsuz paylaşımlarda bulunanlar için bu durumun tam tersi de doğruydu.
Aslında ortaya çıkan bu tespitler, gerçek hayat için de doğruluğunu koruyor. Örneğin; üzgün gördüğünüz bir arkadaşınız sizi mutsuz yapabilir. Ancak Facebook, yalnızca yazılı içeriğin, bu etkiyi göstermesi için yeterli bir kanal olduğunu ortaya çıkardı.
Şirket, bu çalışmanın bu sonuçları elde etmede uyguladığı ilk örnek olduğunu vurgulayarak; büyük ölçekli yürüttüğü çalışmalardan biri olduğunu açıkladı. Kullanıcılar da bu durumdan pek hoşnut olmayabilir.
Şirket, yürüttüğü araştırmanın kendi sunduğu koşullara uygun olduğuna dikkat çekti. Kullanıcılar, Facebook’a kayıt olduğunda yürütülecek deneyler ve diğer şeyler için izin veriyor.
Ancak kullanıcılar üzerinde yapılacak testler için, kullanıcılara herhangi bir uyarıda bulunmamak da sosyal ağın sahip olduğu popülerliğini kötü kullandığına işaret olarak görülebilir.
Atlantic’te yer verilen haberde Facebook’un yürüttüğü son çalışmasının yasal olduğunu ancak etik olup olmadığı konusunun tartışılır olduğuna dikkat çekildi.
Kaynak: The Atlantic, New Scientist, The Next Web
Fotoğraf: The Atlantic
Yorumlar