Skip to main content

Başarılı bir bilişim teknolojileri danışmanı olan Rodrigues bir gün uyandı ve işini bırakmaya karar verdi. Bugün 700 kişilik bir şirketi var.

İşinden istifa ettikten sonra çok satan bir bilgisayar ürünü geliştirmek üzere evinin bodrumuna kapanan Pakistan doğumlu Kanada vatandaşı Carl Rodrigues‘in bugün 1 milyar dolarlık Soti isimli bir şirketi var. Rodrigues bu başarısını, herkesin “delirdiğini” düşünmesi ve karşı çıkmasına rağmen hayallerinin peşinden gitmesine borçlu.

Rodrigues’in BBC muhabiri Will Smale’in haberine konu olan yaşamı, gerçek bir modern dünya masalı. Bundan 15 yıl önce, 30’lu yaşlarının sonunda aldığı ani bir kararla bilişim danışmanlığı işinden ayrılarak kendisini Kanada’nın Mississauga eyaletindeki evinin bodrumuna kapatan girişimci, o zamanlardaki motivasyonunu “Ne yapacağımı bilmiyordum ama bir denemek istiyordum” diye anlatıyor. Bir ay çalıştıktan sonra kullanıcının cep telefonunu dizüstü bilgisayardan kontrol etmesini sağlayan bir yazılım geliştiren ve şirketinin adını Soti koyan Rodrigues’in şansı, İngiltere’nin en büyük süpermarket gruplarından birinden aldığı çok büyük bir siparişle değişmiş.

22 ülkede 770 çalışan

Şirketler için mobil teknoloji yazılım sistemleri üreten Soti’nin yıllık cirosu şu an 80 milyon dolar. Üstelik Rodrigues bu başarısı için hiç yatırım almamış. 2006’da Microsoft’tan gelen teklif dahil sayısız satın alma teklifini reddeden Rodrigues’in şirketinin 22 ülkede 700 çalışanı ve 17 bin müşterisi var.

Toronto Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği ve matematik eğitimi alan Rodrigues’in kurduğu Soti’nin gelişimi, niş bir alana odaklanarak başarılı olan teknoloji şirketlerine güzel bir örnek teşkil ediyor.