Skip to main content

Whatsapp’tan Twitter’a çeşitli mesajlaşma platformlarında ve sosyal medyada vazgeçilmez hale gelen emojiler nereden geldi, nereye gidiyor?

Elektronik mesajlarda, web sitelerinde, e-postalarımızda; kısacası elektronik iletişimin her yerinde, kullanmaktan çocukça bir zevk aldığımız emojiler; 1998-1999 yıllarında Japonya’da, dünyanın ilk mobil internet sistemi NTT DoCoMo’nun i-mode mobile Internet platformunda çalışan ekibin bir üyesi olan Shigetaka Kurita tarafından yaratıldı.

Emojinin babası nereden ilham aldı?

“Emojinin babası” Kurita, ilk 180 emojiyi bir ayda yarattı. Bu bir ayın ilk on gününde Kurita, saha araştırmasını bizzat yaparak insanların kendilerini nasıl ifade ettiklerini gözlemledi. Orijinal Japon sembollerinden türeyen ilk nesil emojiler (722 adet) “Level 1 Emojiler” olarak biliniyor. Sonuç olarak mangalardan ve Japon piktogramlarından esinlenilerek meydana getirilen bu emojiler, bugün dünyanın her yerinden milyonlarca insanı büyülemeye ve aile olarak ihtiyaç doğrultusunda büyümeye devam ediyor.

‘Yüz İfadesi Sözlüğü’ni kim buldu

“Emoji devrimi”nde önemli bir diğer isim ise, yüz ifadelerinin mobil teknolojide her geçen gün daha fazla kullanıldığını fark ederek 1997 yılında harekete geçen Nicolas Loufrani. Daha renkli simgeler yaratmak amacıyla animasyonlu Smiley yüz ifadeleri ile denemeler yapmaya başlayan Loufrani, ilk grafikli yüz ifadelerini yarattı. Ayrıca, emojileri ruh hali ifadelerinden mesleklere; ayrı ayrı kategoriler altında sıralayan bir çevrim içi ‘Yüz İfadesi Sözlüğü’ oluşturdu.

Bugünkü emojileri kimler yaratıyor

2006’da Google’ın dönüştürmek üzere el attığı emoji dünyası, popülerleştikçe çeşitleniyor. Google, Apple, Microsoft, Facebook ve Twitter, ilk örnekleri kendi platformlarına özgün olacak şekilde çoğaltmaya devam ediyor. Örneğin, şu an iOS 9 bin 393 emojiyi destekliyor.

Emojilerin arkasında bugün yaratıcı isimler ve ekipler yer alıyor. Apple’ın emojilerini tasarlayan isim Willem Van Lancker, Twitter emojilerinin arkasında The Iconfactory ekibi var. Google ise emojilerinde retro bir tarza yönelmek için Japon tasarım ajansı IC4 Design ile çalışıyor.