2016’da dijital dünyada birçok yeni ürün, satın alma ve transfer haberleri karşımıza çıktı. Tabii, bu haberlerin ardında yöneticilerin kararları etkili oldu. Geçtiğimiz yıla verdikleri kararlarla damga vuran üst düzey isimleri bir araya getirdik.
Elon Musk
SpaceX Kurucu ve CEO’su
2016 insanlığın dünya dışında bir gezegende yaşam mümkün mü sorusuna “neden olmasın” cevabını en güçlü şekilde verdiği yıl oldu. Bunun nedeni SpaceX’in CEO’su Elon Musk Eylül 2016’da canlı yayında anlattıkları idi. 2018’de Mars’a yapacakları ilk seferle, gezegende kendi kendine yetebilen bir yerleşimin temellerini atmayı planladıklarını açıklayan Musk’ın geçtiğimiz yılki çalışmaları bununla da sınırlı değildi. 2016’da Tesla’yı yaygınlaştırma adına çalışmalarına devam eden Musk, ayrıca enerji ekosistemindeki iddiasını da ortaya koydu ve güneş enerjisi sistemlerinin önemli firmalarından SolarCity’i 2,3 milyar dolara satın alarak vizyonunu iyice belirginleştirdi.
Reed Hastings
Netflix CEO’su
Reed Hastings, Netflix’i aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 190 ülkeye daha ulaştırdı ve bu nedenle listemizdeki yerini aldı. Netflix bu şekilde küresel vizyonunu bir adım daha öteye taşımış oldu. Son duruma bakıldığındaysa Netflix, 86 milyon üyeye ulaşmış durumda. Firma ayrıca Türkiye’nin de aralarında bazı ülkelerde yerelleşmeye gitti ve 22 Eylül 2016 itibariyle Türkçe olarak seyircilerin hizmetine sunuldu.
Brian Chesky
Airbnb CEO’su
Airbnb, 2016’daki iki yatırım turunda 1,5 milyar doların üzerinde yatırım aldı ve bugüne kadar 10 turda 3,95 milyar dolarlık yatırıma ulaştı. Girişimin bu hamlelerle değerinin 30 milyar doları geçtiği hesap ediliyor. Elbette, bu gelişmelerin ardındaki isim Brian Chesky. Airbnb günümüzde 191 ülkede, 35 binin üzerinde şehirde faaliyetlerini sürdürüyor.
Evan Spiegel
Snap CEO’su
Video uygulaması Snap şu ana kadar aldığı yatırımlarla 20 milyar doları aşan değere ulaştı ve kısa sürede en değerli start-up’lar arasına adını yazdırmayı başardı. Girişimin 2017 planları arasında halka açılmak da yer alıyor ve halka arz başvurusunu Kasım 2016’da yaptığı belirtiliyor. Snap ayrıca yeni bir donanımı kullanıcılarla buluşturdu ve Spectacles adında bir gözlüğü piyasaya sundu. Gözlük 10 saniyelik video kaydetmeye ve bunu bluetooth veya WiFi üzerinden Snap uygulamasına aktarmaya yarıyor. Snap’in bu hamlelerinin ardındaki isimse CEO Evan Spiegel.
Travis Calanick
Uber CEO’su
Uber ülkemizde geçen yıl sosyal yönleri öne çıkan yenilikçi uygulamalarıyla dikkat çekti. Fakat, firmanın vurgulanması gereken yönü, 2016 yılı boyunca aldığı yatırımlar oldu ve değeri 60 milyar doların üzerine çıktı. Bu fiyatla, Uber’in dünyanın en yüksek değere sahip start-up’ı olduğunu iddia etmek mümkün.
Demis Hassabis
DeepMind Technologies Kurucu Ortağı
Google’ın 2014’te 400 milyon dolara satın alarak dikkatleri çeken yapay zekâ girişimi DeepMind’ın ismi Google DeepMind olarak değiştirildi. Google’ın satın almasıyla farklı alanlara açılan DeepMind’ın akla gelen ilk başarısı AlphaGo oldu. Uzakdoğu strateji oyunu olan Go’nun bilgisayara aktarılmış hali olan AlphaGo’da, 9-15 Mart 2016’da Go Dünya Şampiyonu Lee Sedol’e karşı 5 oyun oynandı. Bilgisayar, Sedol’ü 4-1 yenerek önemli bir başarıya imza attı. Google DeepMind Kurucu Ortağı Hassabis’i bu başarının ardındaki isim olarak listemize aldık.
Jonah Peretti
BuzzFeed CEO’su
Jonah Peretti’yi listeye almamızın nedenleri arasında yayıncılık alanında en yenilikçi girişimlerden birinin CEO’su olmasını göstermek mümkün. Dikkate değer bir nokta ise firmanın online reklamcılığa getirdiği içerik pazarlama çözümleri. 2015’te NBC’den 200 milyon dolar yatırım alan BuzzFeed, 21 Kasım 2016’da yaptığı açıklamayla 200 milyon dolarlık yeni bir yatırıma daha imza attı.
Reid Hoffman
LinkedIn CEO’su
2016 yılı aslında LinkedIn için çok da parlak başlamamıştı. Firmanın finansal sonuçlarının beklentilerin altında kalması hisselerin yüzde 40’ın üzerinde değer kaybetmesine neden olmuştu. Fakat, 13 Haziran 2016’da yapılan açıklamayla şirketin 26,2 milyar dolara Microsoft tarafından satın alındığı paylaşıldı. 2003’te kurulan LinkedIn, 13 yıl sonra bu değerle el değiştirmesinde CEO Reid Hoffman’ın hakkını teslim etmek gerek.
ICharlie Brooker
Yapımcı ve Senarist
2016 yılının en fazla konuşulan TV içeriklerinden olan Black Mirror aslında birçoğunuzun bildiği gibi yeni bir yapım değil, bu yıl 3. sezonuyla izleyici karşısında idi. Black Mirror’un yıl bu kadar sükse yapmasının asıl nedeni anlattığı distopik dünyadaki figürlerin izleyiciye artık daha gerçekçi gelmesi belki de. Bu müthiş dizinin yaratıcısı ve aynı zamanda The Guirdian Köşe yazarı olan Charlie Brooker ise dizi için yarattığı futuristik hikayelerle 2016’da yılın insanları listemizde olmayı sonuna kadar hak ediyor.
Yorumlar