Deutsche Bank Pazar Araştırmaları Bölümü, dünyadan çeşitli ülkelerden ürünlerin fiyatlarını karşılaştırdığı “Dünya Fiyat Haritası” başlıklı raporunu yayımladı. Rapora göre, dünyada en pahalı iPhone 7 (128 GB) Türkiye’de satılıyor. Bu sene 6.cı kez kamuoyu ile paylaşılan çalışmada iPhone 7’nin fiyatının bin 200 dolar olduğu belirtiliyor. Türkiye’yi bin 115 dolarlık fiyatla Brezilya takip ediyor. Üçüncü sırada bin 86 dolarlık fiyat etiketiyle Rusya yer alıyor. İlk 10 sıradaki diğer ülke ve fiyatlar ise şu şekilde sıralanıyor: Yunanistan (bin 28 dolar), Polonya (bin 5 dolar), İtalya (995 dolar), Çek Cumhuriyeti (994 dolar), Norveç (993 dolar), Danimarka (986 dolar) ve İsveç (982 dolar).
En ucuz iPhone 7, Japonya ve ABD’de
Raporda iPhone 7’nin en ucuza alınabileceği ülkeler de aktarılıyor. Buna göre, iPhone 7’yi ilk iki sırada 815 dolarla ABD ve Japonya’dan satın almak mümkün. İlk beş sıradaki diğer ülkeler ve fiyatlar ise şöyle belirleniyor: Hong Kong (821 dolar), Malezya (846 dolar) ve Kanada (855 dolar). Deutsche Bank’ın çalışmasında iPhone 7 fiyatlarının ABD ile karşılaştırmasına da yer veriliyor ve cihazın yüzde 47’lik fiyat farkıyla en pahalı Türkiye’de satıldığı ifade ediliyor. Brezilya ile fiyat farkı yüzde 37 iken Rusya’da yüzde 33’lük fark söz konusu. Yunanistan’daki fiyat yüzde 26 ve Polonya’daki fark ise yüzde 23 olarak göze çarpıyor. iPhone 7 fiyatları için 33 ülkedeki verilerin derlendiğini not edelim.
En pahalı iPhone 6S Brezilya ve Türkiye’de
Deutsche Bank’ın (DB) raporunda iPhone 6S (128 GB) fiyatlarının da karşılaştırması yapılıyor. Brezilya bu kez bin 80 dolarla ilk sırada yer alırken Türkiye bin 32 dolarla ikinci oluyor. Rusya’da iPhone 6S’i 943 dolara almak mümkün. Dördüncü sırada Hindistan 933 ve beşinci sırada 875 dolarlık fiyat etiketiyle İtalya karşımıza çıkıyor. iPhone 6S’in ABD fiyatının 707 dolar olduğunu göz önüne alındığındaysa Brezilya ile yüzde 53’lük fark ortaya çıkıyor. İlk beş sıradaki ülkelerin farkları şu şekilde: Türkiye (yüzde 46), Rusya (yüzde 33), Hindistan (yüzde 32) ve İtalya (yüzde 24).
DB bu çalışmayı Apple resmî internet siteleriyle yerel online perakendecilerden aldığı fiyatlara göre hazırlıyor. Raporda sadece telefon fiyatlarının karşılaştırılmadığını ve hayat kalitesi endeksinden otomobil kiralama fiyatlarına, aylık maaş ve kiralardan beş yıldızlı otelde konaklamaya değişen birçok fiyata yer verildiğini vurgulayalım.
Kaynak: Deutsche Bank
Yorumlar