Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (NASA) çalışan Japon ekibin bu deneyi yapma amacı, insan ırkının tohumlarının Dünya dışına taşınmasının mümkün olduğunu göstermek.
Yamanashi Üniversitesi’nden Sayaka Wakayama ve ekibi basına konuşarak, yaptıkları deney hakkında bilgiler verdi. Ekip, Dünya’da bir felaket yaşanması olasılığına karşı uzayda bir yerde, belki Ay’da sperm bankaları kurulabileceğini söyledi.
Uzay bebekleri
Uzayda insan yaşamının sürdürülüp sürdürülemeyeği konusunda henüz net bir sonuca varılamazken, uzay koşullarının sperm üzerine etkilerini araştırmak isteyen Japon bilim insanlarının projesinde; dondurularak kurutulmuş fare spermleri bir uzay istasyonunda dokuz ay boyunca saklandıktan sonra tekrar yeryüzüne gönderildi. Oda sıcaklığında eritilen spermler yolculuk sırasında biraz zarar görmüş olsa da, fare yumurtalarını döllemeyi başardı ve gayet sağlıklı “uzay bebekleri” dünyaya geldi.
Genetik kodlarda değişim çok az
Böylece, uzayda Dünya’ya göre çok daha yüksek olan radyasyon seviyesinin ve yer çekimsiz ortamın spermleri ne derece etkilediği, üreme yetisini ortadan kaldırıp kaldırmadığı da görülmüş oldu. Uzay bebeklerinin genetik kodlarında, diğer fare yavrularına göre ihmal edilebilecek seviyede farklılıklar gözlemlenirken, bu yavruların büyüyünce kendilerinin de üremesinde bir sıkıntı yaşamadıkları görüldü.
1988 yılında Alman bilim insanlarının yaptığı bir araştırmada, uzaya gönderilen spermlerin yerçekimi az ortamda daha hızlı yüzdüğü görülmüş ancak bunun doğurganlığa etkisi üzerine bir sonuca varılamamıştı.
Yorumlar