Skip to main content

Didem Duru ile Cisco’nun Türkiye’nin dijital dönüşümüne bakışını ve bu bağlamdaki çalışmalarını firmanın gündemindeki sıcak gelişmeler üzerinden değerlendirdik.

Dijital Kürsü bölümümüzün bu ayki konuğu Cisco Türkiye’nin kısa süre önce görevine başlayan genel müdürü Didem Duru. Ülkemizi dünyadaki stratejik öncelikli ülkelerinden biri olarak konumlandıran Cisco, başarısına önemli katkı sağlayan bir pazar olan Türkiye’de uzun yılladır teknoloji yatırımlarını sürdürüyor. Biz de bu ay Didem Duru ile Cisco’nun Türkiye’nin dijital dönüşümüne bakışını ve bu bağlamdaki çalışmalarını firmanın gündemindeki sıcak gelişmeler üzerinden değerlendirdik.

Dijital dönüşüm konusunda Türkiye’nin potansiyelini değerlendirir misiniz?
Türkiye bilişim alanında çok önemli bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli kullanmak üzere, ülke olarak güçlü olunan ya da olunmak istenen alanları seçmeli ve kendi sektöründeki lider şirketler, teknoloji şirketleri, akademisyenler, start up’lar ve kamu kuruluşları ile birlikte çalışarak orta/uzun vadeli bir vizyon belirlenerek net aksiyon planları hazırlanmalı. Bu çalışmalar sonucunda yerel startup’ların, güçlü uluslararası şirketlerle birlikte yeni çözümler, yeni iş modelleri geliştirebildiği ve belirlenen sektörlerdeki dijital dönüşümü gerçekleştirebildiği bir ekosistem oluşturulmalı. Dijitalleşme, ICT sektöründe büyük bir değişim yaratacak ve sektör odaklı veri analizinin (data mining) önemini arttıracak. Türkiye’nin kuvvetli olduğu sektörleri destekleyen dijital sistemler için yönetim yazılımları ve son kullanıcı uygulamaları fırsatları Türk bilişim alanında startup’ların oluşmasına fırsat verecek. Bu startuplar, büyük bilişim firmaları ile birlikte çalışmaları sayesinde de dünya pazarına çok daha kuvvetli açılabilecekler. Bu da Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Bu anlamda dijitalleşme Türkiye’den uluslararası markalar çıkması için önemli bir fırsat.

Siz Türkiye’nin dijitalleşme yolculuğunda Cisco olarak kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz?
Türkiye Cisco’nun dünyadaki stratejik öncelikli ülkelerinden biri ve Avrupa Orta Doğu Afrika Bölgesi’nde ‘Gelişen Bölge’kapsamında yer alıyor. Cisco, başarısına önemli katkı sağlayan bir pazar olan Türkiye’yi desteklemeyi taahhüt ediyor.

Türkiye’de devlet kurumları, kamu sektörü liderliğindeki girişimler üzerinden toplumsal değişime liderlik etme konusunda önemli bir rol oynuyor. Cisco da bu yeni toplumsal evrimi desteklemek amacıyla kurumlar ve şirketler ile iş birliği yapıyor. Türkiye’de 600’ü aşkın iş ortağı, yerel sistem entegratörleri ve BT şirketleri ile iş ortağı ekosistemi oluşturmak ve bu ekosistemi desteklemek Cisco’nun önemli hedeflerinden biri. Cisco’nun Türkiye’deki en önemli girişimlerinden biri de İnovasyon Merkezi. Nisan 2018’de kurulan Cisco İstanbul İnovasyon Merkezi, Cisco’nun dünyadaki 10. inovasyon merkezi. Cisco’nun Türkiye’de destek verdiği en önemli projelerden bir diğeri ise İstanbul Havalimanı (İGA) inşaatı. Cisco projede yeni nesil cihazlar içeren kablolu ve kablosuz iletişim ağlarını pozisyonlandırdı ve hem havalimanında hem de yerleşkede yolculara diğer çözüm ortakları ile birlikte güvenli kablosuz hizmetler sundu.

Yakın zamanda sunduğunuz Wi-Fi 6 teknolojisi dijital dönüşüm perspektifinde işletmelerin hayatını nasıl değiştirecek?
Kablosuz çağın öncülüğünü yapan Cisco işletmelerin ve tüketicilerin dünyayla etkileşim yöntemlerini yeniden şekillendirmek üzere sektöre yepyeni bir standart getirdi. Wi-Fi 6 teknolojisi, sarmal kablosuz deneyimlerde, milyarlarca nesneyi birbirine bağlayarak işletmeler için mümkün olanı yeniden tanımlayacak.
5G’yle aynı temel kablosuz özellikleri üzerine kurulan bu standart, kendinden önce gelen nesilden çok daha hızlı olmasının ötesinde, yüzde 400’e kadar daha fazla kapasite sunuyor ve stadyum, konferans salonları gibi yüksek yoğunluklu ortamlarda daha etkili oluyor. Wi-Fi 6 daha fazla hız, daha kısa gecikme süresi ve daha yüksek yoğunluk sunuyor. Eğer kalabalık bir toplantı odasındaysanız ve 100 MBP’lik iş/zaman oranına ulaşmak istiyorsanız, bu tür yüksek yoğunluklu ortamlarda Wi-Fi 6 çok etkili oluyor.  Wi-Fi 6, öngörülebilir performansa sahip olağan kablosuz ağlar için 4K ya da 8K videolar, yüksek yoğunluklu ve çözünürlüklü ortak uygulamalar, tamamen kablosuz ofisler ve her şeyin interneti gibi uygulamalar konusunda daha iyi bir deneyim sunuyor.

Cisco, teknoloji dünyasındaki kadınları güçlendiren ve toplumsal cinsiyet çeşitliliğini destekleyen bir şirket. Cisco Networking Academy’nin bu bağlamdaki çalışmalarından bahseder misiniz?
Türkiye’deki NetAcad programı, yetenekli işgücünü geliştirmek için önde gelen yükseköğretim kurumları, meslek liseleri ve sosyal yardım kuruluşları ile çeşitli ortaklıklarla sağlanıyor. Programa her yaştan ve ekonomik kökenli öğrenciler katılabiliyorlar.

Cisco NetAcad, Türkiye’de 2000’den bu yana faaliyet gösteriyor.

Geçtiğimiz yıl (2018) 8 bin 860 öğrenci akademinin sunduğu derslere kaydoldu.

Kurulduğundan bu yana 65 bin 814 öğrenci eğitim gördü.

Bu öğrencilerin yüzde 24’ü kadın.

Türkiye’de 102 akademi yer alıyor.

Türkiye’de NetAcad’de 185 eğitmen görev alıyor, bu eğitmenlerin yüzde 6’sı kadın.

5G gelecek ve nesnelerin internetinin gerçek potansiyelini göreceğiz gibi bir yaklaşım söz konusu. Bu geçiş tam olarak nasıl olacak?
5G’ye geçiş süreci, inişli çıkışlı bir yol olacak. 5G hizmetleriyle sunulan, 4K UHD kalitesinde gerçek zamanlı yayın, bağlantılı ev ve araç donanımı ve sürükleyici gerçeklikte deneyimler gibi son teknoloji ürünü deneyimler, insanların iştahını daha da açacak, hep daha fazlasını isteyecekler. 2022 yılında, bugünkü hızlardan ortalama dört, beş kat daha yüksek hızlar göreceksiniz. Bu hızlar ile yapılabilecekleri düşündüğümüzde, sadece daha yüksek hızlar ve mobil cihazlarda daha kısa gecikme süreleri elde etmeyeceğiz. Aynı zamanda, kazı ve fiber döşeme çalışmalarının yüksek maliyetlerinden ötürü bugüne kadar bu teknolojiyi getiremediğimiz kırsal bölgelere bağlantı götüreceğiz. Artık bunu 5G sayesinde yapmak mümkün.

Daha önce bağlantısı olmayan insanları bağlanır kılacağız. Gerçekleştirdiğimiz çalışma sonuçlarına göre, 2022 yılına geldiğimizde, 400 milyondan fazla 5G bağlantısı olacak. Durum şu ki, ağda bu yüksek bant genişliği kapasitesine ulaştığınızda, ana altyapının da buna uygun şekilde yenilenmesi gerekiyor. Bize düşen en büyük görevlerden biri, müşterilerimizin tüm bu tra