3DEXPERIENCE Laboratuvarı’nın vizyonu nedir?
3DEXPERIENCE Laboratuvarı, toplumu dönüştürme potansiyeline sahip çığır açıcı projeleri güçlendirmeye ve geliştirmeye dönük bir açık inovasyon laboratuvarı ve hızlandırma programıdır. 3DEXPERIENCE Laboratuvarı, girişimciliği teşvik etmek, yeni deneyimleri hayata geçirmek ve toplumun yaratıcılık alanındaki geleceğini güçlendirmek için, kolektif akıl ile çapraz işbirliği yaklaşımını harmanlar.
3DEXPERIENCE Laboratuvarı’nın kilometre taşları nelerdir?
Dassault Systèmes, 3DEXPERIENCE Laboratuvarı’nı 2015 yılında Fransa’nın Paris şehrindeki genel merkezinde kurdu. Kolektif akıl yaklaşımını güçlendirmek adına, laboratuvar, her şeyden önce bir dijital kuluçka merkezi olarak hareket ederek, 3DEXPERIENCE platformu vasıtasıyla dünyanın dört bir yanındaki mentor’ların, ortakların, çalışanların ve start-up’ların dijital olarak ve bulut üzerinde işbirliği yapmasını sağlıyor. Saat dilimlerini, coğrafyaları ve fiziksel konumları aşan bu küresel operasyon, her yerde her zaman, koçluk yapmayı, bilgi ve beceri paylaşmayı kolaylaştırıyor. 3DEXPERIENCE Laboratuvarı 2017 yılında Dassault Systèmes’in Boston civarındaki Waltham, Massachusetts’teki Kuzey Amerika genel merkezini de kapsayacak şekilde genişletildi. Laboratuvarda, Massachusetts Institute of Technology’s Center for Bits and Atoms. (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün Parçacık ve Atom Merkezi) ile işbirliği içinde tasarlanıp kurulmuş bir dijital ‘fab lab’ mevcut. 2018’de ise, 3DEXPERIENCE Laboratuvarı Dassault Systèmes’in Hindistan’ın Pune kentindeki araştırma ve geliştirme tesislerini de merkezlerinin arasına ekledi.
3DEXPERIENCE Lab’ın Türkiye’deki start-up ekosistemine getirebileceği faydalar neler? Türkiye’deki girişimciler neden 3DEXPERIENCE Laboratuvarı’na ilgi göstermeli?
Amacımız Türkiye’deki yetenekleri ortaya çıkarıp dünyaya tanıtmak ve ülkelerin veya dünyanın belirli sorunlarına çözüm sunabilecek olumlu projeler geliştirmek.
2019’da 3EXPERIENCE Laboratuvarı’nda neler yapıldı ve 2020 için planlar ve projeler neler?
Dünyanın dört bir yanından, aşağıdakileri de içeren 15 yeni start-up seçildi:
Agreenculture : akıllı tarım – çiftçilik için robot teknolojisi
Damae medical : cilt kanserinin tespitine yönelik yeni bir cihaz
Rise Robotics & Spark charge : ABD’de geliştirilen ultra hızlı, taşınabilir şarj aleti
Hindistan’dan Inali: uygun fiyatlı ve kişiye özel biyonik kol – el protezleri
Fransa’da Pk vitality: şeker hastaları için biyolojik giyilebilir çözümler.
2019’un sonunda, sanal gerçeklik temelli sürükleyici bir 3D deneyimi sunan Museum of Innovation (Yenilikçilik Müzesi)’u lanse ettik. 3DEXCITE ile oluşturulan bu etkileşimli ve gerçek zamanlı 3D deneyimi, ziyaretçilerin merak alanlarına göre, kendi tempolarında özgürce keşifler yapmasını sağlıyor. Ziyaretçiler farklı odalarda dolaşıyor, start up CEO’sunun konuşmasını dinliyor, simülasyonları görüyor ve projenin dijital ikizini etkileşimli bir biçimde deneyimliyor. Bu, farklı profil ve arka planlardan insanların etkileşimli bir deneyim yoluyla yenilikleri keşfedip anlayabilecekleri gerçek bir bilimsel ve teknolojik sanal gerçeklik deneyimidir.
Dünya çapında 3DEXPERIENCE Laboratuvarı’na ilgi nasıl?
ABD, Çin, Kore, İngiltere ve Almanya’da gerçekten çok iyi karşılandı, Hindistan’da ise gerçekten güçlü bir dinamik yakalandığını söyleyebilirim!
3DEXPERIENCE Laboratuvarı programına seçilen startup’ların bu sene odaklandığı ortak meseleler neler?
Bu sene odaklanılan konuların başında prototiplerin dijital simülasyonlar ve tasarım yoluyla imalat uygulamalarına dönüştürülüp üretilmesi geliyor.
3DEXPERIENCE Laboratuvarı programını benzer programlardan farklı kılan en önemli yönler neler?
Seçilen start up’lar, dijital ürün geliştirme süreçlerini hızlandırmak için teknoloji, mentorluk ve ağ destek sisteminden topyekün yararlandıkları iki yıllık bir programa katılır. Geliştirme sürecinin merkezinde, 3DEXPERIENCE platformuna erişim bulunur. En önemli boyut, alanında uzman Dassault Systèmes çalışanlarının birçok alan ve sektördeki mentorluk, teknik ve pazarlama becerilerinden faydalanabilmeleridir.
Yorumlar