Kripto paralar için okuryazarlığı geliştirmeyi hedefleyen CoinTR, CoinTR Education eğitim birimini kurdu. 6 Mart’ta HUB77’de tanıtım toplantısı yapılan CoinTR Education’ın çatısı altında dijital okuryazarlık eğitimleri kategorilere göre yapılacak ve her yaş grubundan kadın ve erkeğe ulaşılacak, eğitimler online ve offline olacak.
CoinTR CEO’su Ali Eşelioğlu toplantıda yaptığı konuşmada, CoinTR olarak öncelikleri arasında eğitimi aldıklarını belirterek, “Her yaş grubunun ve her eğitim seviyesindeki insanın, geleceğin teknolojilerine eğitim ve erişimi olması gerektiğine inanıyoruz. YTÜ Metam ile işbirliğimizde hedefimiz üniversite öğrencilerine ulaşmak ve sertifika programları ile blokzinciri-Web3 konularında onları desteklemek, projelerine katkı sunmak. Bu noktada belirtmek isterim ki özellikle eğitimlerin Türkiye geneline yayılması için şu anda kamuda görüşmelerimiz devam ediyor. Bu gelişmeleri de son aşamaya gelindiğinde paylaşacağız. Bizi çok heyecanlandıran bir başka projemiz de kendi alanında bir dünya devi olan Huawei Cloud ile imzaladığımız protokol ile de ekosisteminin gelişimi için projelere destek sunacağız. Ayrıca belirtmek isterim ki Finansal Okuryazarlık Derneği FODER’e üye olan ilk dijital varlık borsasıyız. FODER’le birlikte finansal okuryazarlığın bir alt başlığı olarak hem kripto para yatırımları hem de blokzinciri teknolojileri konularında eğitimlerimiz olacak. Bunun da şu anda altyapı çalışmaları devam ediyor” diye konuştu.
CoinTR Education’da ilk “Blockchain ve Web3” eğitimi, tanıtım toplantısının ardından eğitmen ve danışman Mete Ali Başkaya tarafından basın mensupları için verildi. Başkaya, Blockchain’in ne demek olduğunu şu sözlerle açıkladı: “Blockchain, merkezi olmayan bir veri tabanı teknolojisidir. Bu teknoloji, blok adı verilen ve birbirine bağlı olan veri yapılarından oluşur. Her blok, önceki bloğun verilerini içerir ve birbirine bağlanarak zincir oluştururlar. Bu sayede verilerin değiştirilmesi veya silinmesi neredeyse imkânsız hale gelir.”
Blockchain’in temel prensipleri hakkında da bilgi veren Başkaya, blockchain’in dağıtık, değiştirilemez ve şeffaf olduğunu belirterek, “Blockchain merkezi olmayan bir sistemdir. Veriler, tek bir sunucu veya kurum tarafından değil, ağa bağlı tüm bilgisayarlar tarafından saklanır. Blockchain’de kayıtlı olan veriler değiştirilemez veya silinemez Herhangi bir değişiklik yapılması için ağdaki tüm bilgisayarların onayı gerekir. Blockchain’deki tüm veriler halka açık ve herkes tarafından görülebilir. Bu sayede sistemin güvenilirliği ve şeffaflığı artar” dedi.
Başkaya konuşmasına şöyle devam etti: “Blockchain’de bir işlem gerçekleştiğinde bu işlem ağdaki tüm bilgisayarlara duyurulur. İşlemler, ‘madenciler’ adı verilen bilgisayarlar tarafından doğrulanır. Doğrulanmış işlemler bir bloğa eklenir. Blok, ağdaki tüm bilgisayarlara gönderilir ve doğrulanır. Doğrulanmış blok, Blockchain’e eklenir.”
Blockchain teknolojisinin bir parçası olan Bitcoin denince akla ilk gelen isim Satoshi Nakamoto ve cyberpunk felsefesine de değinen Mete Başkaya ayrıca Blockchain’in tarihsel süreci, teknik özellikleri, türleri hakkında da bilgi verdi.
Yorumlar