Skip to main content

Maaş adaletsizliği iddiasıyla Çalışma Bakanlığı’nın mercek altına aldığı Google’da, bir mühendisin paylaştığı cinsiyetçi manifesto, sürmekte olan tartışmaları daha da alevlendirdi.

Türkiye’de gizli bir toplumsal uzlaşma içinde iş hayatında türetilen, benimsenen ve “normal” olarak algılanan cinsiyetçi dil ve tutum, kadın hakları konusunda çok daha duyarlı olan ülkelerde bile hala tartışma konusu. Bunun son örneklerinden biri Google.

Teknoloji sektörü, yapısı itibarıyla kadınların en çok dışlandığı alanlardan biri. O nedenle, söz konusu dünya devi şirketler olduğunda bile cinsiyetçilikle karşılaşılabiliyor. Aynı konumdaki kadın çalışanlara, erkeklerden daha az maaş verildiği iddiaları yüzünden ABD Çalışma Bakanlığı tarafından soruşturma altında olan şirkette, şimdi de iç yazışmalarda paylaşılan bir e-posta krize neden oldu.

Cinsiyetçi manifestoya başkan yardımcısından yanıt

Google çalışanlarının iç yazışmaları için kullanılan e-posta grubunda tüm çalışanlarla paylaşılan 10 sayfalık cinsiyetçi bir manifesto yazısında; kadınların doğası gereği teknoloji gibi alanlarda ve yöneticilik pozisyonlarında olmamalarının ve daha az maaş almalarının normal olduğunu savunan manifesto, kimliğini gizleyen erkek bir Google mühendisi tarafından kaleme alındı.

Google çalışanlarının şirket dışına sızdırdığı yazı, kısa süre sonra basında da yer alınca olay daha da büyüdü. Bunun üzerine, Google’ın çeşitlilik ve kaynaştırmadan sorumlu başkan yardımcısı Danielle Brown, medyaya sızan yazı hakkında bir açıklama yaptı. Brown cumartesi günü Google çalışanlarına gönderdiği e-postada, manifestoyu yazan mühendisi “cinsiyetle ilgili haddini aşan, yanlış varsayımlar” yapmakla suçladı ve bu düşünce tarzının “kendisi ve şirket tarafından desteklenmesi, ödüllendirilmesi ve teşvik edilmesinin” söz konusu olamayacağını belirtti.