Skip to main content

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan Huawei’nin 4.5G Yerli Üretim Tesisi’nin açılışına katıldı

22 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilen Huawei’nin 4.5G tesisi açılışına sektörden yöneticiler de katıldı.

Huawei’nin “ 4.5 G Yerli Üretim Tesisinin” açılışında bir arada bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek başlayan Dr. Sayan:

“Huawei’nin Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü için gerek yazılım gerekse donanım konusunda, Ar-Ge ve üretim faaliyetleri ile işletmecilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalarını takdirle karşılıyorum. Özellikle Ar-Ge konusunda yapılan faaliyetlerini bir ileri aşamaya taşıyıp üretime yönelik bu tesisiyle ve Türkiye’deki 1600 çalışanı, 60’tan fazla iş ortağıyla ulaştığı 4.000 kişilik ekosistem ile ülkemizin bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü, dolayısı ile genel ekonomik büyümenin önemli aktörlerinden biri olarak Huawei’in çalışmaları çok değerli. Huawei’in Türkiye’de geliştirdiği ve tüm dünyada kullanılan ürünlerin patentini alırken, Türkiye Ar-Ge Merkezinde geliştirildiğinin belirtilmesini önemli görüyorum. Bununla birlikte, Huawei’nin, 380 kişilik dev bir kadro ile faaliyetlerini sürdürdüğü Ar-Ge merkezinden beklentilerimizin daha fazla olduğunu, Ar-Ge’si veya tasarımı ülkemizde yapılan nitelikli ürünlerin daha fazla artmasını ümit ettiğimi hatırlatmak istiyorum. 50 binden fazla patenti olduğunu bildiğimiz Huawei’nin Türkiye’deki Ar-Ge merkezinde geliştirilen projelerden sağladığı patent hakları çok az ve Huawei’nin bu alana da özellikle önem vermesi gerektiğini düşünüyorum. Aynı zamanda bu tesiste üretilen cihazların; montajla sınırlı kalmayacağını, sadece 4.5G ihalesindeki yerlilik şartını sağlamak için gerçekleştirilmiş bir ara çözüm olarak planlanmadığını, gerçek anlamda yerliliğe sahip ürünler olacağını düşünmekteyim” dedi.

“Yükümlülüklerin gereğinin işletmecilerimizce yerine getirilip getirilmediğinin takibini BTK olarak yapacağız”

BTK olarak; 4.5G yetkilendirmesiyle de işletmecilere şebeke yatırımlarında yerliliği artırmaları için yükümlülükler getirdiklerinin altını çizen Başkan Dr. Sayan sözlerine şöyle devam etti:

“Bu yükümlülüklerin gereğinin işletmecilerimizce yerine getirilip getirilmediğinin takibini BTK olarak yapacağız. İnşallah önümüzdeki dönemde bunun etkilerini hep birlikte gözlemleyeceğiz. Kaldı ki, yerli ürün sadece yükümlülük getirildiği için değil, uluslararası düzeyde ekonomik güce sahip olabilmemiz için önem taşıyan bir konu. Sonraki nesil mobil haberleşme teknolojilerinde yerliliği artırmanın nüvesi olacağını düşündüğümüz ULAK Projesini de bu nedenle çok önemsiyoruz. Halen ihtiyaç olan ve 5G için ihtiyaç duyulacak yalnızca baz istasyonları için bile yerli üretim yapmamız ekonomik değeri bir yana yeni istihdam, yeni yatırım, yeni iş alanlarının açılması demek. Daha da önemlisi, sektörün teknoloji takipçiliğinden, teknoloji geliştiriciliğine ve üreticiliğine geçişi demek.”