26 Ağustos’ta gerçekleştirilen 4,5G ihalesinde hayata geçirmek üzere, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) onayı bekleniyordu. Söz konusu beklenen durum kesinlik kazandı: 4,5G ihalesi onaylandı.
BTK onayının ardından 4,5G için hayata geçirilmesi planlanan 1 Nisan 2016 tarihine kadar beklememiz gerekiyor.
BTK resmi internet sayfasında yer verilen açıklama şu şekilde:
26 Ağustos 2015 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Ankara’da yapılan IMT – Advanced Yetkilendirme İhalesine ilişkin ihale komisyonun tutanakları Kurul tarafından onaylandı. İhalenin onaylandığına ilişkin Kurul kararı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan tarafından İstanbul’da düzenlenen törenle ihaleyi kazanan üç işletmeci olan Turkcell, Avea ve Vodafone yetkililerine tebliğ edildi.
BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Mobil iletişimde yeni bir boyut olan, kamuoyunda bilinen adıyla 4,5G ihalesi 26 Ağustos 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. İhalede, Türkiye’nin üç mobil operatörü Turkcell, Avea ve Vodafone arasında centilmence, adilane rekabet içinde ve adeta kıran kırana bir yarış yaşanmıştır.
BTK olarak 390.4 MHz’lik frekanslar için 2,3 Milyar Avro muhammen bedel ile çıktığımız ihalede 365,4 MHZ frekans için 3 milyar 359 milyon avro teklif verilirken, artı KDV ile birlikte 3 milyar 960 milyon avro’ya gibi bir rakama ulaşıldı. Bu ihale sektöre ilişkin son on yılın en büyük ihalesi olmasının yanısıra ulaşılan rakam ayrıca Türk Telekom’un devlet hisselerinin özelleştirme bedelinden sonra ulaşılan en yüksek rakamdır.
Turkcell 8 pakette KDV dahil toplam 1,915.682.896. avro, Avea 5 pakette toplam 1,126.520.159 avro, Vodafone ise 5 paket için toplam 918,009.862Avro rakam teklif etmişlerdir.
Türk Lirası olarak ifade ettiğimiz zaman ihalede ulaşılan değer 13,2 milyar TL gibi bir rakama ulaşıldı. Günümüze kadar büyük bir kısmı kullanılmayan bu frekanslar için 14 yıl boyunca 3 işletmeci her gün başına 2,6 milyon TL bedel ödeyecek ve bu şekilde belirlenen muhammen bedelin 1,5 katına ulaşılmış oldu.
26 Ağustos’taki ihalenin hemen ardından ihale komisyonu toplanarak karar tutanaklarını hazırlayarak ihale yetkilisi olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’muza sundu.
Kurulumuz, ihalenin hemen ertesi günü 27 Ağustos Perşembe günü gerçekleştirdiği toplantıda ise IMT Yetkilendirme İhalesi ile ilgili İhale Kararını karar tutanaklarını onaylama kararı aldı.
Burada şunu belirtmek istiyorum. Bu ihale tamamen rekabetçi şartlarda ve şeffaflık esas alınarak bütün kamuoyunun gözü önünde gerçekleştirilmiştir. İhale, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından canlı olarak bütün dünyaya yayınlanmıştır.
Bundan sonraki süreçte ihaleyi kazanan işletmecilere, ihale bedeline ilişkin gerekli ödemeleri yapmalarının ardından 30 Nisan 2029 tarihine kadar geçerli olacak şekilde yetki belgeleri verilecektir. Ayrıca şartname gereği 2G ve 3G imtiyaz sözleşmelerinde de gerekli tadilatlar yapılacaktır.
Kurul kararını tebliğimizden itibaren, yani bugünden itibaren 10 işgünü içinde operatörler ödemeyi nasıl yapacaklarını bize bildireceklerdir. Sonraki süreçte ihaleyi kazanan işletmecilere sözleşmeleri imzalamaları için davet gönderilecektir. Sözleşmesinin imzalanmasının ardından ise ihale bedeline ilişkin gerekli ödemelerin yapılmasının ardından yetki belgeleri işletmecilere tebliğ edilecektir.
1 Nisan 2016 tarihinden itibaren Türkiye’nin kamuoyunda bilinen adıyla interneti mevcut hızın en az 10 katı hızla kullanacağımız 4,5G teknolojisi ile tanıştırmış olacağız. Burada sadece kazan kazan değil, 3K diye ifade edebileceğimiz kazan, kazan, kazan formülü hayata geçmiştir. Operatörler, yatırım maliyetleri açısından, devlet ihale bedeli ve daha sonra oluşacak vergi gelirleri açısından, tüketici ise daha kaliteli hizmeti daha da uygun şekilde elde etme açısından kazançlı çıkacak. Kısaca burada kazanan Türkiye oldu.
Türkiye’ye çağ atlayacak olan yeni teknolojinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Politika belirleyici olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ile Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu üyeleri ile ihale komisyonuna ve ihalenin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde emeği geçen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndaki bütün çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”
Kaynak: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
Fotoğraf: Shutter Stock
Yorumlar