Skip to main content

Uçak üreticisi Boeing’in kötü amaçlı yazılım virüsü WannaCry’ın saldırısına uğradığı düşünülüyor.

Geçen yıl ortaya çıkarak tüm dünyada Windows yüklü yüz binlerce bilgisayara yayılan fidye virüsü WannaCry‘ın, bu sefer de dünyanın en büyük sivil ve askeri uçak üreticilerinden Boeing‘i hedef aldığı tahmin ediliyor.

Saldırı söylentileri üzerine, Boeing Commercial Airplane‘in üretim mühendisliği departmanının başında bulunan Mike VanderWel, şirket içi bir bilgilendirme notu yayımladı. VanderWel, saldırının “metastaz” yaptığını, Boeing’in üretim sistemlerine ve uçak yazılımına yayılmasından endişe ettiğini belirtti. Konuyla ilgili neredeyse bütün yöneticilerle görüşüldüğünü belirten baş mühendis notunda ayrıca,”Herkes görev başına!” sözleriyle bir çağrı yaptı.

Çarşamba akşamı Boeing tarafından yapılan bir açıklamayla saldırı doğrulandı ancak etki alanının sınırlı olduğu ve şirketin üretim hatlarının etkilenmediği ileri sürüldü. “Kötü amaçlı yazılım hakkındaki birçok makale abartılı ve yanlış. Siber güvenlik operasyon merkezimiz, az sayıdaki sistemi etkileyen sınırlı bir saldırı tespit etti” ifadesine yer verilen açıklamada, gerekli onarım işlemlerinin uygulandığı ve üretim veya teslimatla ilgili bir sorun olmadığı belirtildi. Boeing sözcüsü Charles Bickers ise, saldırının WannaCry olup olmadığı konusunda kesin bilgi vermeyi reddetti.

Kurum ve kişilerin Windows yüklü bilgisayarlardaki verileri kilitleyip şifreleyen, sonra verilerin yeniden yüklenebilmesi için 300 ila 600 bin dolar değerinde Bitcoin talep eden fidye virüsü WannaCry ilk olarak Mayıs 2017’de ortaya çıkarak, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 150 ülkede 300 binden fazla bilgisayarı etkilemiş, dünya genelinde hastaneleri, şirketleri ve bankaları milyarlarca dolar zarara uğratmıştı. ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı Thomas Bossert, Amerikan Wall Street Journal gazetesindeki makalesinde WannaCry saldırısının arkasında Kuzey Kore’nin olduğunu öne sürmüştü.