Bankaların blockchain’e yaklaşımı nasıl?
Blockchain, bir işlemin, merkezî bir yapıya gerek duymadan işleme ait taraflarla aynı anda etkileşimde olması temelinden yola çıkıyor. Öte yandan, blockchain bir işlemin dijitalleşmesini hızlandırıyor ve bunun sonucunda da işlemlerde kullanılan aracılar düşüyor veya ortadan kalkıyor. Peki, bankalar bu sürece ilişkin ne düşünüyor?
Erdoğdu Paker
Akbank Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret Bölüm Başkanı
”Blockchain ödemeler ve ticaret finansmanında tercih edilecek”
Akbank olarak dünyada henüz yaygınlaşmamış olan blockchain teknolojisini ilk aşamada uluslararası para transferlerinde deneyerek, sunduğu şifreli ve takip sağlamaya yönelik altyapısı ile daha hızlı, şeffaf ve güvenli ödemeler yapılmasını hedefliyoruz. Aynı zamanda bankamızın dijitalleşme stratejisine paralel olarak blockchain teknolojisini kullanarak yapılacak işlemleri sadece internet ve mobil bankacılık kanalları üzerinden sunacağız. Bu kanalların tercih edilmesi, bankanın işlem maliyetlerinin ve operasyonel iş yükünün azaltılması yönünde de büyük destek sağlayacak. Türkiye, güçlü ve hızlı bir ödeme sistemine sahip bir ülke. Ancak konu uluslararası para transferi olunca, işlem hızı düşüyor, müşteri açısından maliyetler artıyor. Bu nedenle blockchain teknolojisini ilk aşamada yurtdışı para transferi süreçlerini iyileştirmeye yönelik bir fırsat olarak gördük.
Blockchain; sunduğu güvenilir, şeffaf ve hızlı yapısı ile önümüzdeki dönemde özellikle ödemeler ve ticaret finansmanı alanlarında kurumlar ve finansal kuruluşlar için daha çok tercih edilecek bir teknoloji olarak öne çıkıyor. Bu teknoloji günümüzde çok yaygın olmasa da bir dönüm noktası olarak görülüyor ve dünya genelinde kullanımı hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor. Türkiye’de blockchain’i deneyen ilk banka olarak, bu kapsamda değerlendirilecek inovatif girişimlerimize devam edecek ve yaygınlaşması için de azami çaba göstereceğiz.
Yakup Doğan
Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı
”Blockchain doğru ve yaygın altyapıyla finans sektörünü değiştirecek”
Akıllı kontratlar, para transferleri, kimlik doğrulama ve yatırım araçları yönetme gibi hemen hemen her türlü bankacılık işleminin blockchain üzerine kurulabildiğini düşünürseniz, doğru ve yaygın bir altyapı ile kullanılmaya başlandığında blockchain finans sektörünü baştan aşağı değiştirebilir. Günümüzde finans işlemlerinin temelini oluşturan altyapılar terk edilerek gelecek nesil blockchain yaklaşımları tercih edilmeye başlanabilir.
Şubat 2016’da başladığımız blockchain alanındaki araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Öyle ki, blockchain üzerine çözüm sunan firmaların bazılarıyla pilot çalışmalar dahi yapmaya başladık. Özellikle kimlik tanıma ve müşteri olma süreçlerinde yeni hayata geçireceğimiz iyileştirmeleri blockchain yaklaşımı üzerine kurguluyoruz. Ayrıca, ana hissedarlarımızdan UniCredit ile işbirliği içerisindeyiz. UniCredit’in üye olduğu blockchain network know-how’ına da erişimimiz söz konusu. Bu araştırmalarımız sonucunda gerçekten verimli sonuçlar ortaya çıkmaya başladığı noktada hazırlığını sürdürdüğümüz çalışmalarımızı hayata geçirmeyi ve müşterilerimizle de paylaşmayı hedefliyoruz.
Yorumlar