Bankalar ve diğer finans kurumları arasında kanal olmayı amaçlayan, finansal işlemler için geliştirilen internet protokolü olan Ripple‘ın piyasaya sürdüğü kripto para XRP, 2017 yılında, piyasa ortalamasından daha hızlı bir yükseliş göstermesinin ardından, Coinbase üzerinden direkt XRP alım-satımının yapılmaya başlanacağı söylentisinin de etkisiyle en değerli ikinci sanal para konumuna geldi.
Piyasa değeri 130 milyar doları geçen XRP, diğer sanal paralardan farklı. XRP’nin farkı, Ripple denen şirket tarafından kontrol ediliyor olması. Bir diğer farkı ise hızı; Bankalara daha ucuz anlık transferler sağlayan ve teknoloji açısından Bitcoin’den çok daha üstün olan sistem, saniyede bin 500 işlem gerçekleştirebiliyorken, Bitcoin teknolojisi bu sürede sadece yedi işlem yapıyor.
XRP’nin San Francisco merkezli Ripple kontrolünde olmasının avantaj olduğunu söyleyenler de var, dezavantaj olduğunu iddia edenler de… Sistemi Ripple kurmuş ve denetliyor olsa da, bir protokole bağlı ve şirket olmadan da işleyebiliyor ve kapatılamıyor. Diğer kripto paralar gibi tamamen bağımsız olmamasını eleştirenler olduğu gibi, kimi finans kurumları içinse bu özellik daha çok güvenilirlik anlamına geliyor. Sistem, kimi şirketler, internet hizmeti sağlayıcıları ve Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından onaylı.
Ripple, piyasadaki XRP’lerin çoğuna sahip ve bunun değerinin 200 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Kağıt üzerinde görünene bakılırsa, Ripple’ın kurucuları Google’ın kurucularından daha zengin.
Ripple’ın resmi Twitter hesabından bugün yapılan açıklamaya göre, 2018 yılında en büyük beş para transfer firmasından üçü XRP kullanmaya başlayacak. Ripple CEO’su Brad Garlinghouse da bir süre önce birçok finansal kuruluşun XRP’yi test ettiğini yazmış ve önemli anlaşmaların sinyalini vermişti. Bu olumlu gelişmelerin yanı sıra, “Coinbase üzerinden direkt XRP alım-satımının yapılmaya başlanacağı” söylentisinin Coinbase tarafından yalanlanması ise Ripple hanesine eksi puan olarak yazıldı.
Yorumlar