Skip to main content

Bilişim hukukunda Ekim ayında yaşananları Avukat Şebnem Ahi derledi. Dövizle sözleşme yasağından Facebook’a 1,6 milyar dolar ceza iddiasına değişen gelişmeler yazımızda.

Dövizle sözleşme yasağı  yürürlüğe girdi
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, dövizle sözleşme yasağına dair istisnaları ve sınırları içeren tebliği 6 Ekim’de Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tebliğde, Türkiye’de yerleşik taraflar arasındaki sözleşme yurtdışında üretilmiş bir yazılıma dair satış sözleşmesi veya donanım / yazılıma dair lisans ve hizmet sözleşmesi ise döviz yasağı bulunmadığı da düzenlendi. Ayrıca Türkiye’de yerleşik kişiler arasındaki bir hizmet sözleşmesi, Türkiye’de başlayıp yurtdışında sonlanan (veya tam tersi) bir elektronik haberleşme ile ilgili hizmet sözleşmesi ise yine döviz yasağı bulunmuyor.

Facebook’a AB’de 1,6 milyar dolar ceza kesilmesi gündemde
Geçtiğimiz ay 5 milyon kullanıcı verisinin etkilendiği veri ihlali skandalı sonrasında Facebook her ne kadar şifrelerin ele geçirilmediğini ancak kullanıcıların şifrelerini değiştirmesi gerektiğini uyarmışsa da, İrlanda Veri Koruma Komisyonu ihlalden etkilendiği düşünülen AB’li kullanıcılara dair sorguyla ilgili detayları Facebook’tan talep etti. Soruşturma sonucunda ihlal olduğuna karar verilirse, yasa gereği Facebook’un, yıllık küresel gelirinin yüzde 4’ü olan 1,63 milyar doları ceza olarak ödemesi gerekecek. Kişisel verilerin korunması ile ilgili bizdeki yasaya göre de kullanıcı verilerinin gizliliği konusunda gerekli idarî ve teknik tedbirlerin alınmaması halinde idari para cezaları 1 milyon TL’ye kadar çıkabiliyor.

Twitter hakkında AB’de soruşturma başlatıldı
Link kısaltma servisi t.co üzerinden veri topladığı iddia edilen Twitter hakkında, Avrupa’daki Genel Veri Koruma Yönetmeliği ‘ne (GDPR) aykırılık olup olmadığını incelemek için soruşturma başlatıldı. Londra Üniversitesi Akademisi’nden bir araştırmacı akademisyen Twitter’dan t.co link kısaltma servisi ile topladığı verileri talep etti ve Twitter’ın da bu talebi reddetmesi sonrasında akademisyen site hakkında İrlanda Veri Koruma Komisyonu’na şikâyette bulundu ve soruşturma açıldı. GDPR’a göre veri sahibinin bu bilgileri edinme hakkı mevcutken, diğer yanda teknoloji firmalarının kullanıcı verilerini hangi amaçla elde ettiği ve kullandığı, ne kadar süre ile depoladığı gibi konularda bilgi talep edildiğinde 30 gün içinde verecekleri cevapta, şeffaf ve bilgilendirme noktasında daha açık olması gerekiyor. Ayrıca yasaya göre veri sahibi ilgili kişi bilgi edindiğinde bu verilerin unutulma hakkı kapsamında silinmesini de talep edebiliyor.

WhatsApp’ta gönderilen mesajı herkesten silme süresi 13 saate çıkarıldı
WhatsApp’ta gönderilen mesajı herkesten silebilmek için dakikalarla kısıtlı olan süre, 13 saatten fazla bir süreye çıkarıldı. Fakat bu noktada davalarda delil olarak kullanılacak mesajların silinmiş olması halinde ne yapılacağı da merak konusu. WhatsApp’taki bir mesajın silinmeden evvel alınmış ekran görüntüsünün bulunması lazım olduğu gibi, diğer yandan ekran görüntülerinin kesin delil teşkil etmemesi ve zaman damgasının bulunması gerektiği gibi konular düşünüldüğünde davalarda bu konunun bilirkişi incelemesi aşamasında gündeme geleceği kesin gibi duruyor.

Belçika Savunma Bakanlığı’ndan Google’a dava iddiası

Google Maps Google Earth’de Belçika’daki askerî bölgelerin, hava üslerinin ve nükleer santralların karartılmamış olması ve iki yıl önceden beri uyarıldığı halde ihlalin düzeltilmemiş olması sebebiyle, Belçika Savunma Bakanlığı’nın şirketi dava edeceği haberi üzerine şirketin Belçika sözcüsü yaptığı açıklamada gerekli değişikliklerin yapıldığını duyurdu. 2014’te de Ankara Kara Harp Okulu’nun krokisi Google Maps’te yayımlandığında Türkiye benzer bir uyarıda bulunmuştu. Dünyadaki askerî tesislere haritalarında yer vermeyen Google bu kuralı Türkiye için de eksiksiz uyguluyor. Daha önce de Yandex’e askerî bölge fotoğraflarını yayımlıyor diye dava açılmış ceza verilmişti. Hindistan, Avustralya, İsrail ve ABD askerî üsleri ile de aynı sorunların geçmişte yaşandığı durumlar olmuştu. Nitekim içeriklerin stratejik konum olması sebebiyle çıkarılması öngörülüyor. Ancak bu tür içerikler açığa çıktığında neticede geri dönüşü olmuyor ve birileri tarafından yedeklenmiş de olabiliyor.

Av. Şebnem Ahi