Skip to main content

Beko’nun kadın yatırımcılarına çeşitli pozitif ayrımcılıklar yaparak; mentörlük desteği, eğitim, mağazaların araştırılması, bulunması gibi maddi-manevi katkılar sağladığı 100 Kadın Bayi Projesi’ni Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer ile konuştuk .   

“100 Kadın Bayi” projesinin çıkış noktası nedir?

Yeni 100 Kadın Bayi Projesi’ni Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN Women) dünya çapında yürüttüğü ve Koç Topluluğu’nun Türkiye’deki ana destekçisi olduğu HeForShe inisiyatifi kapsamında başlattık. Kadının toplumsal ve ekonomik hayatta güçlenmesi hedefiyle daha önce de birçok çalışma yaptık. Teknolojinin gücünü toplumsal eşitliği sağlama yolundaki kararlılığımızla birleştirerek ‘Eşit Sözlük ile Eşitle’ projesini geliştirdik, ‘Sen Mühendissin, Bizimlesin’ projesi ile de Türkiye’de genç nesillerin, özellikle de kadınların, mühendislik ve yeni nesil Ar-Ge alanlarında çalışmasını teşvik etmeyi hedefledik, kadın çalışan sayımızı artırmak için çalışmalar yaptık, eğitim programları hazırladık. Bu çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. “Beko yeni 100 kadın bayisini arıyor” sloganıyla başlattığımız projemiz de bunlardan biri.

Proje ile Beko’nun kadın bayilere sunduğu fırsatlar neler?

Bu proje kapsamında kadın yatırımcılarımıza çeşitli pozitif ayrımcılıklar yapıyoruz; mentörlük desteği, eğitim, mağazaların araştırılması, bulunması, dekorasyonu, teşhiri gibi konularda maddi-manevi katkı sağlıyoruz. Markamızın temsil ihtiyacına uygun konumlarda kira desteği veriyor, açılış etkinlikleri ve reklam olanakları sunuyor, teşhir ürünlerine çeşitli indirimler sağlıyoruz.

Kadın bayi adayları projeye nasıl başvuruyor? Adaylar arasında bayiler nasıl seçiliyor?

Başvuruları değerlendirirken öncelikle markamızı temsil edebilir olunmasını ve sunulan sermaye yapısını inceliyoruz. Değerlendirmenin ikinci aşamasında bölgedeki uzman arkadaşlarımız birebir görüşmeler gerçekleştiriyor. Nitelik konusunda çok titiz davranıyoruz zira amacımız sadece hedeflediğimiz oranlara ulaşmak değil, açtığımız bayilerle uzun yıllar hizmet vermek. Bu nedenle her bayimize bir mentör atayıp en az ayda bir kez deneyim ve fikir alışverişinde bulunmalarını sağlıyoruz.

Bu projenin özellikle ticaret hayatında ve girişimcilikte kadın rolü üzerine katkılarını değerlendirir misiniz?

Kadınların başarıyla üstesinden gelemeyeceği hiçbir işin olmadığını ve dokundukları her alana değer kattıklarını düşünüyoruz. Kadın bayilerimizde de bu durumu bir kez daha tecrübe etmiş olduk. Bayi ekosistemimize yeni giren kadın bayilerimizin mağazalarında özellikle ürün teşhiri ve tanıtımlarında farklılaştıklarını gözlemliyoruz. Yaptığımız ziyaretlerde en çok dikkatimizi çeken nokta, kadın bayilerimizin müşterilerine adeta evlerinde misafirlerini ağırladıkları gibi davranmaları oldu. Arçelik olarak kadın girişimcilerimize yalnız olmadıkları gösteriyoruz ve bu alandaki diğer birçok kadın girişimcimiz gibi başarılı olabilecekleri bir iş modeli sunuyoruz. İş çevremizde kadın bayilerimizin yarattığı başarıları görüyor; bu başarıları her yerde gururla duyuruyoruz. En değerli iş kaynağı olan bilgimizi ve tecrübemizi her ortamda, Türkiye’nin dört bir yanında, herhangi bir yaş veya zümre ayrımı yapmaksızın paylaşıyoruz. Kadınlarımızın ulaşabileceği her mecrada, onlar için güvenilir bir iş modeli yarattığımızı anlatmanın büyük bir sorumluluk olduğunun bilincindeyiz.