Bugüne kadar sadece ‘ceza hukuku’ bağlamında ‘basın kuruluşu’ sayılan haber siteleri artık Basın Kanunu kapsamında değerlendirilecek.
İnternet gazeteciliğinin ‘Basın Kanunu’ kapsamına alınmasını öngören yasa tasarısı, 15 yıllık bir gecikmenin ardından TBMM’ye gönderildi. Tasarı yasalaşırsa bugüne kadar sadece ‘ceza hukuku’ bağlamında ‘basın kuruluşu’ sayılan haber siteleri artık Basın Kanunu kapsamında değerlendirilecek.
Basın Kanunu kapsamında olacaklar
İnternet haberciliği yapan siteler basın kanunu kapsamına alınıyor. Düzenlemenin yasalaşmasıyla internet haber siteleri de süreli yayınlar kapsamında değerlendirilecek.
Haber siteleri Cumhuriyet Baş Savcılığı’na başvurarak, faaliyetlerine başlayacak. Resmi ilan ve reklam alabilecekler. Çalışanlarına da sarı basın kartı başvurusu yapabilecekler. Ana sayfalarında künye bulundurmaları gerekecek. Ama beyanname sorumluluğunu yerine getirmezlerse, hem resmi ilan ve reklam alamayacaklar hem de sarı basın kartı verilmeyecek.
Tasarıda ayrıca sitede yer alan tüm haberler yayın kayıtlarının 6 ay süreyle saklanması öngörülüyor. Ve gerektiğinde talep eden yetkili mercilere verilmesi. Mahkeme kararı alınması halinde cevap hakkı ve tekzip yayınlama sorumlulukları olacak.
‘Yürürlük maddesi’ dâhil toplam 15 maddeden oluşan ‘Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’ ile ‘genel gerekçe’ ve ‘madde gerekçeleri’ne şuradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: CNN Turk, t24
Yorumlar