Skip to main content

Girişimcilik hayal kurmayı, zorlu bir yolda düşe kalka ilerleyerek bu hayali gerçeğe dönüştürmeyi gerektirir. Bunu başararak kendi işini kuran girişimciler hikâyelerini ve verdikleri mücadeleden çıkarttıkları dersleri Business Insider ile paylaştı. İçlerinden en ilham verici olanları Digital Age okurları için derledik.

‘Küçük belirsizlikler büyük resme gölge düşürmesin’

The Free Ride isimli girişim, ABD’de Hamptons, Jersey Shore, Santa Monica ve San Diego’daki bazı plajlara, elektrikli araçlarla ücretsiz ulaşım hizmeti sunuyor. Bu hizmet modelinde gelir ise, araca reklam veren sponsorlardan sağlanıyor. Alexander ve James kuruluş aşamasında yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor:

Alexander: “The Free Ride işine giriştiğimizden beri sık sık ‘Bir çaresine bakarız’ cümlesini kullanır olduk. Bu, özensiz davrandığımız anlamına gelmiyor ama küçük sorunların veya belirsizliklerin büyük resme gölge düşürmemesi konusunda iyi iş çıkardık.”

James: “Hiçbir yatırımcı ya da iş sahibi bütün cevapları bilemez, ancak hesabınızı iyi yapıyorsanız, çok çalışkansanız ve iyi tavsiyelerin peşindeyseniz, daha büyük hedeflere ulaşmanın bir yolunu bulursunuz.”

‘Etrafınızı farklı görüş açılarına sahip insanlarla kuşatın’

Amino Apps, kullanıcılara farklı ilgi alanlarına göre mobil uygulamalar hayata geçirme ve bunları Amino platformunda piyasaya sürme imkanı veriyor. Burada yeterince popüler olan uygulamalar kendi başlarına App Store’da yer alabiliyorlar. Girişimin CEO’su ve kurucu ortaklarından olan Ben Anderson’ın tavsiyeleri şu şekilde:

“Bir işe girişirken ve şirket kurarken, sürekli olarak bilinmezle savaşma ve net çözümler bulamadığınız sorunlarla boğuşma halinde oluyorsunuz. Birbirinden farklı geçmişlere ve bakış açılarına sahip insanlardan gelecek, meselelere farklı bir gözle bakmanızı sağlayabilecek çeşitli geri bildirimlere ihtiyaç duyuyorsunuz. Böylece, daha kaliteli kararlar alabiliyor ve daha dinamik, daha enerji dolu bir şirket kurabiliyorsunuz.”

‘Ara sıra durup başarılarınızı düşünün ve takdir edin’

Nomad Health, serbest çalışan doktor, hemşire ve benzeri sağlık uzmanlarının, sağlık hizmeti sistemlerinde kendilerine uygun yer ve zamanlardaki boş görevleri bulmalarını ve geçici olarak klinik hizmeti verebilmelerini sağlayan bir online platform. Kendi alanında bir ilk olan uygulamanın kurucularından Alexi Nazem girişimcilere deneyimini şöyle aktarıyor:

“Bir şirket kurmanın duygusal yönünü önceden kestirebilmek neredeyse imkânsız. Başlattığınız işi o kadar çok önemsiyorsunuz ki, her şeyin dozu artıyor; yüksekler çok yüksek, düşüşler aşırı derin görünüyor. Ve bu teyakkuz haline rağmen kendinizi yeterince kamçılamadığınız hissine kapılıyorsunuz. Ama işin güzel yanı şu ki, şirket kurmak insana çok büyük bir gurur veriyor. Hiç yoktan bir şey var ediyorsunuz. Öyleyse, ara sıra durup düşünün ve ekibinizle birlikte başardıklarınızı takdir edin.”

‘Anlamlı ve insanların hayatını değiştirecek bir fikir bulun’


Habit, DNA testi ve benzeri testlerle müşterilerin beslenme ihtiyaçları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlıyor. Programı satın alanlara önce test kiti gönderiliyor, daha sonra müşteriye laboratuvar sonuçları ışığında kişiye özel bir beslenme planı sunuluyor. Bu plana online olarak ve mobil uygulama üzerinden ulaşılabiliyor. Habit’in CEO’su Neil Grimmer’ın, fark yaratan bir girişimi hayata geçirmekle ilgili görüşleri şöyle:

“İş kurmak uzun saatler ve kişisel özveri gerektiriyor, bu nedenle anlamlı ve insanların hayatını değiştirecek bir fikir olması şart. Örneğin, ilk şirketim Plum’ı kurma fikri; yeni çocuk sahibi olduğum bir dönemde, çocuklarımı olabildiğince iyi yiyeceklerle beslemeye çalıştığım ama bu konuda sıkıntı yaşadığım için ortaya çıkmıştı. Habit fikri de yine bu şekilde, kişisel sağlık ihtiyaçlarımdan doğan ilhamla, doğru diyeti bulana kadar başvurduğum bir seri test ve uzman görüşmesi neticesinde oluştu.”

‘Geceleri müşterinin uykusunu nelerin kaçırdığını anlayın’

Happy Numbers, yapay zekâ kullanarak öğretmenlere yardımcı olan bir eğitim platformu. Bu yardımı, matematik eğitimi alanında veriyor. İki Rus arkadaşın hayata geçirdiği yazılım öğrencilerin problem çözüşlerini gözlemliyor ve hatalı oldukları yerlerde onlara yardımcı oluyor, tıpkı matematiği kötü bir öğrenci olan Milyutin’in annesinin yıllar önce yaptığı gibi. Platform, öğretmenlere de öğrencileriyle ilgili geri bildirimler gönderiyor. Milyutin, başarılı bir girişimin olmazsa olmazlarını şu sözlerle aktarıyor:

“Çözümünüze başvuran kişilerin günlük hayatı nasıl geçiyor, onların geceleri uykusunu ne kaçırıyor iyice anlayın. Doğrudan sizin çözüm ürettiğiniz sorunlarla ilgili olmasa da zorlandıkları tüm noktaları gerçekten anlamak, müşterilerin güven duyacağı bir ürün geliştirmenizi sağlayacaktır. Ayrıca, müşteriniz için daha başka neler yapabileceğiniz konusunda da size bir sürü fikir verecektir.”

‘Okurların ne istediğini tahmin etmiyoruz, biliyoruz!’

MarketSnacks ekonomi haberlerini takip edenlerin işini kolaylaştırmak için hayata geçirilmiş bir girişim. Özellikle Y kuşağını hedefleyen MarketSnacks’i kuran Jack Kramer ve Nicolas Martell günlük finans haberlerini takipçiler için derliyor ve bir haber bülteni olarak sunuyor, böylece Wall Street daha erişilebilir, daha anlaşılır hale geliyor. Bülten hazırlanırken; kuru gürültü denebilecek haberler ayıklanarak çıkartılıyor, önemli haberler vurgulanıyor ve özet olarak, eğlenceli bir şekilde aktarılıyor. Bu ilginç iş fikrini geliştiren Kramer ve Martell, başarılarının sırrını şöyle açıklıyor:

“Etkileyici, çekici, görsel açıdan cezbedici araştırmaları kullanarak sürekli olarak okurlarımızdan geri bildirimler alıyoruz. Onlar da buna dahil olmayı seviyorlar ve böylece ürünümüzü, ihtiyaçlarına göre şekillendiriyoruz. Ne istediklerini ‘tahmin etmek’ yerine ‘bilmeyi’ tercih ediyoruz.”

‘Son kullanıcıyı aklınızdan hiç çıkarmayın’

NextGenVest, üniversite öğrencilerine öncelikle finansal konularda yardımcı oluyor. Okulun mali desteklerinden daha kolay ve etkin bir biçimde yararlanmalarını sağlamak, gerekli durumlarda onlar için bütçe yapmak veya kredi alınmasını kolaylaştırmak bu yardımlar arasında yer alıyor. Bu konuda eğitim alan üniversite öğrencileri, yeni kayıt yaptıran çiçeği burnunda öğrencilere SMS’ler aracılığıyla 7/24 yardımcı oluyor. Ücretsiz olan bu hizmete, lise öğrencilerine okul seçimi gibi işlemlerde destek olmak gibi üniversite öncesi yardımlar da dahil. NextGenVest sadece öğrencilere değil, öğretmenlere, okul idarecilerine de hizmet veriyor. NextGenVest’i kuran Peeler’ın girişimcilere tavsiyeleri şunlar:

“Bir iş kurarken çözülmesi gereken çok fazla sorunla karşılaşılıyor. Bu da, kullanıcılarınıza gerçek değeri ulaştırmanız gerekirken dikkatinizi dağıtabiliyor. Güne, son kullanıcınızı düşünerek uyanmalı, yatağa yine onu düşünerek gitmelisiniz.”