Skip to main content

2015 yılı dijital dünya açısından oldukça hareketli geçti. Tabii ki dijital alandaki tüm bu hareketlilikler sağlık iletişimini de olumlu yönde etkiledi.

2015 yılı dijital dünya açısından oldukça hareketli geçti. Tüm dünyada internete erişim ve akıllı cihaz kullanımının artmasına paralel olarak sosyal medya ve mobil uygulama kullanımlarında da büyük oranda artış yaşandı. Tabii ki dijital alandaki tüm bu hareketlilikler sağlık iletişimini de olumlu yönde etkiledi. Öncelikli olarak halk portalları, mobil uygulamalar, giyilebilir teknolojiler bu alanda da önem kazandı. ‘’Büyük Veri’’ kavramı sağlıkta da hayatımıza girdi.

Örneğin Dünya Kalp Günü’nde Türk Kardiyoloji Derneği’nin toplumda kalp sağlığı ile ilgili farkındalık yaratmak ve bilimsel/güvenilir bilgi paylaşmak amacıyla hayata geçirdiği www.kalbinidinlesen.com, halkın ihtiyaçları, ilgi alanlanları ve internet kullanım deneyimleri incelenerek geniş kapsamlı bir halk sağlığı portal olarak hazırlandı. Portalın içeriği, kullanıcı deneyimini daha etkin hale getirmek amacıyla ağırlıklı olarak videolardan oluşturuldu. Çünkü bir başka veri diyor ki, önümüzdeki yıllarda toplam internet içeriğinin %70’i videolu içeriklerden oluşacak. Hatta genç neslin, bir konuyu araştırmak için google yerine doğrudan youtube’da search etmesi gün geçtikçe dengeleri değiştiren önemli bir faktör.

Sağlık iletişimi açısından her geçen gün daha da önem kazanan ve hayatımızda yer edinen bir diğer mecra da mobil uygulamalar. Bu uygulamalar kronik hastalıkları olan kişilerin ve hasta yakınlarının hayatlarına katma değer sağlayıp, kolaylaştıracak boyutta kullanılabiliyor. Bununla ilgili dünyadan dikkat çeken bir örnek paylaşmak gerekirse; Novartis’in Apple Watch ve Android cihazlarla uyumlu çalışan görme engellilere yönelik uygulaması ViaOpta Nav. Bu uygulama görme engelilere Google Maps’te olduğu gibi adım adım navigasyon talimatları sağlıyor, sesli rehberlik yapıyor. Önünde durduğu dükkanı tanımlıyor, gitmek istediği lokasyonlara yönlendirebiliyor. Önümüzdeki yıllarda sağlık alanındaki uygulamaların nasıl olması gerektiği ile ilgili bize ipuçları veriyor.

Sayfalar: 1 2