Skip to main content

Anadolu Efes ve WWF-Türkiye, Akıllı Tarım Projesi ile Arpa ve şerbetçiotu çiftçisini akıllı ve doğaya duyarlı tarım uygulamalarıyla tanıştıracak.

Anadolu Efes, dünyanın en büyük, deneyimli ve bağımsız doğa koruma kuruluşlarından WWF’in ulusal örgütü WWF-Türkiye iş birliği kapsamında “Gelecekte Tarım, Tarımda Gelecek Var” mottosu ile yola çıkarak yeni bir projeye imza atıyor.

Arpa ve şerbetçiotu çiftçisini akıllı ve doğaya duyarlı tarım uygulamalarıyla tanıştıracak olan proje, gençleri tarımsal üretime teşvik ederek Anadolu’da tarımın geleceğini güvence altına almayı hedefliyor. Türkiye’de akıllı tarım uygulamalarıyla, kendi ürünlerinin hammaddesini üretmek konusunda öncü olmayı hedefleyen Anadolu Efes, WWF-Türkiye iş birliğiyle hayata geçirdiği proje kapsamında arpa ve şerbetçiotu tarımında kullanılan konvansiyonel yöntemlerden kaynaklı, ekolojik dengeye yönelik tehditlerin azaltılmasını amaçlıyor.

“Gelecekte Tarım, Tarımda Gelecek Var”

Proje kapsamında ilk etapta, Konya, Kayseri, Eskişehir ve Adıyaman’da 15 arpa çiftçisinin, Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde ise şerbetçiotu üretimi yapan beş çiftçinin bin 542 dekar, başka bir deyişle yaklaşık 150 futbol sahası büyüklüğündeki arazisinde akıllı tarım teknolojileri ve sürdürülebilir tarla uygulamalarının faydalarının ölçümlenerek yaygınlaştırılması planlanıyor.

Proje kapsamında hayata geçirilecek akıllı ve doğaya duyarlı tarım uygulamaları şöyle;

Akıllı tarım uygulamaları

· Projede kullanılacak ‘Toprak ve Hava Sensörleri’, ‘Uydudan Tarla Sağlığı Takibi’ ve ‘Dijital Toprak Tahlil Cihazı’ gibi akıllı tarım uygulamaları vasıtasıyla çiftçilerin arazisinde toprak nemi, toprak ısısı, nispi nem ve ısı değerleri anlık olarak toplanacak ve düzenli olarak ölçülüp kayıt altına alınacak. Bitki gelişim modelleri, hastalık uyarıları, sulanan tarlalar için sulama tavsiyeleri, sulanmayan tarlalar için kuraklık takibi gibi bilgileri sunacak olan teknolojiler sayesinde hem çiftçinin hayatı kolaylaşacak hem de girdilerin daha verimli kullanılmasına olanak sağlanacak.

Doğaya duyarlı yenilikçi yöntemler

· Arpa ve şerbetçiotu tarımında konvansiyonel tarım uygulamalarından kaynaklanan ekolojik dengeye yönelik tehditlerin azaltılacağı projenin sonucunda akıllı tarım uygulamaları ve sürdürülebilir tarla uygulamalarının yaygınlaşmasıyla üreticinin verimliliğinin konvansiyonel yöntemlere göre artması, ürettiği ürünün kalitesinin iyileşmesi sağlanacak.

Genç çiftçi destek programı

· Proje kapsamında genç nüfusun tarım temelli değer zincirlerine ilgisini artırmak ve gençleri teşvik etmek için genç çiftçilere kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik akıllı ve doğaya duyarlı uygulamaları desteklemek amaçlı fon ve danışmanlık desteği verilmesi planlanıyor. Genç Çiftçi Destek Programı ile tarımda yeni nesil teknolojiler kullanılarak gençlerin tarımdaki potansiyeli görmelerine vesile olunması ve meslek olarak tercih etme motivasyonlarının artırılması hedefleniyor.

Çiftçi deneyim ve bilgi paylaşım platformu

· Anadolu Efes ve WWF-Türkiye proje ile arpa ve şerbetçiotu çiftçisini akıllı tarım teknolojileri konusunda bilgilendirerek sektöründeki yeni nesil teknolojilerle tanıştıracak.

· Yurtdışı-yurtiçi deneyim paylaşımı gezileri, tarlabaşı/işletme deneyim paylaşımı etkinlikleri, hasat festivalleri ile çiftçilerin kendi alanlarında yeni ve farklı uygulamaları görmeleri sağlanacak.