Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile birlikte yükselen tansiyon Avrupa’nın Rusya’dan enerji ithalatını etkilemiş, Avrupa devletlerini hem bir enerji krizi ile karşı karşıya bırakmış hem de enerjide bağımsızlaşmaya zorlamıştı. Hem Rusya’ya bağımlılığını azaltmak hem de kış soğukları yaklaşırken enerji krizini en hafif seviyede atlatmak isteyen Almanya, ciddi adımlar atmayı sürdürüyor.
Almanya son olarak üç Rus petrol rafinerisini kamulaştırdı. Rosneft’in alt kuruluşuna ait olan bu rafineriler, AB’nin Rus enerjisine getirdiği yasak dolayısıyla önümüzdeki dönemde ciddi sorunlar yaşayabilecek olan Berlin için anahtar bir pozisyondalar.
Rosneft Deutschland, Almanya’nın petrol işleme kapasitesinin yaklaşık %12’sini karşılamasından dolayı bu konuda ülkenin en büyük şirketlerinden biri konumunda.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin ardından Batı dünyasının Rusya’ya karşı ardı ardına yaptırım açıklamasına Rusya, enerji arzının durdurarak yanıt vermişti. Batılı liderler Rusya’yı enerjiyi silahlaştırmakla suçlarken, Almanya bu süreçten en çok etkilenen ülkelerden biri oldu.
Öte yandan, Almanya’nın bu hamlesi, Rusya’nın en büyük petrol şirketi konumunda bulunan ve bir kamu şirketi olan Rosneft’in 2022’nin ilk yarısında %13 kâr artışı (yaklaşık 7,2 milyar dolar) açıklamasının hemen ardından geldi.
Yorumlar