Skip to main content

Bir evi akıllı hale getirmek için nelere ihtiyaç var? Ya da daha da önemlisi biz neden evleri daha akıllı hale getirmek istiyoruz? TP-Link Ülke Müdür Yardımcısı Ali Dinçer ile akıllı ev teknolojileri üzerine konuştuk.

Akıllı evler çok uzun zamandır konuşulan bir konu. Akıllı şehirlere giden yolda belki de en önemli adım olan akıllı evlerin örnekleri artıyor. Henüz yeterince yaygın olmamasının çok fazla nedeni olsa da belki de en önemli internet alt yapıları. Zira akıllı ev için öncelikle sağlıklı bir internet bağlantısı olması şart. Evi akıllı hale getirecek cihazların/nesnelerin birbiriyle haberleşmesi gerekiyor. Bu haberleşme internet üzerinden olacak ve ayrıca bu nesneleri/cihazları yönetmek için de internet gerekiyor. DSL ya da fiber, düzgün, sağlıklı bir internet akıllı evin olmazsa olmazı.

Peki bir akıllı hale getirmek için başka nelere ihtiyaç var? Ya da daha da önemlisi biz neden evleri daha akıllı hale getirmek istiyoruz? Akıllı ev teknolojilerini konuşmak üzere bir araya geldiğimiz TP-Link Ülke Müdür Yardımcısı Ali Dinçer bu soruya şu cevabı veriyor:

“İlk amaç her ne kadar ‘konfor’ gibi düşünülse de aslında birinci amacımız ‘güvenlik’. Böyle düşünüldüğünde de evi daha güvenli hale getirecek çeşitli sensörler (kapı, pencere sensörleri; su basma sensörleri; hareket sensörleri gibi); gece görüş destekli kameralar; akıllı kilit sistemleri/parmak izli kilit sistemleri (biyometrik); akıllı prizler ilk aşamada olması gerekenler. Bir de tabii bunları kontrol etmeyi sağlayan ‘akıllı düğmeler’ ve sesli komut sistemleri gerekiyor. Bundan sonrası tamamen kullanıcıların istek ve ihtiyaçlarına göre şekillenecektir. Çok farklı ürünler ve senaryolar oluşturmak mümkün. Sesle komut verilen perde ve panjur sistemleri, klima ve kombi kontrolü, akıllı aydınlatma ürünleri/sistemleri, ortam ve nem sensörleri. Bu listeyi uzatmak mümkün.”

Bu konuyu TP-Link ile görüşmemizin nedeni elbette şirketin akıllı ev alanındaki tecrübesi
Şirketin akıllı ev altyapısı için çok fazla çözümü var ve bunları sürekli geliştiriyor. Ali Dinçer bu konudaki çalışmalarını şöyle anlatıyor: “TP-Link’in ana faaliyet alanı olan ağ çözümlerinin yanında ikinci alanı akıllı ev çözümleri. Şu anda mevcut ve dünya pazarlarında satışta olan ürün gruplarımız arasında akıllı prizler, akıllı ampuller, akıllı duylar (ışık anahtarları) ve bulut destekli kameraları sayabiliriz. Işık anahtarları dışındaki tüm ürünler Türkiye’de de satılıyor. Öte yandan akıllı ev çözümlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz. Üzerinde çalışılan ürün grupları arasında kapı ve pencere sensörleri yer alıyor. Akıllı ev ürünlerimizin bence en önemli farkı, son derece kolay kurulup (tak&çalıştır özellikli) kullanılması. Müşterilerin en fazla ilgi gösterdiği ürünlerimiz ise akıllı prizler ve çok büyük, katlı ve geniş evlerde bile kesintisiz WiFi sağlayan Deco Mesh ağ çözümlerimiz.”

Diğer sıcak trend sesli asistanlar akıllı evler için gerekli ve talep görmeye de devam eden bir teknoloji. Giderek daha fazla cihazın bu uygulamaları destekler hale geleceği kesin. Örneğin Digital Age olarak yakın zamanda test ettiğimiz TP-Link KL130 akıllı ampülü ses ile açıp kapatmak, ışığın rengini ve parlaklığını değiştirmek mümkün. Ayrıca farklı modlar tanımlayıp buna uygun renk ve parlaklık ayarı yapmak; sonrasında ses ile bu moda geçiş gibi çok değişik senaryolar üretilebiliyor. Çocuk odalarında örneğin ‘uyku zamanı’ dendiğinde ışıklar en az seviyeye otomatik olarak geçebiliyor.

WiFi 6 akıllı evler için kesintisiz bağlantının anahtarı
Akıllı evler konusunda TP-Link ve başka birçok firmanın çözümleri olsa dahi henüz bu konseptte atılması gereken adımlar var. Bu konudaki en büyük eksiğin şu anda tek bir standardın olmaması ve farklı marka akıllı ev çözümlerinin eşgüdümlü olarak çalışmasının sağlanması olduğunun altını çizen Dinçer şöyle devam ediyor: “Kombi için ayrı bir uygulama, priz için ayrı, kapı sensörü için ayrı uygulama olmamalı. Tek bir yerden kullanıcılar akıllı cihazları yönetebilmeli, birbirleriyle konuşturabilmeli. Bunun için biraz daha zamana ihtiyaç var. Yavaş yavaş standartlar belirmeye başladı; marka bağımsız eşgüdümlü çalışabilen cihazların sayısı da artıyor.”

Tabii akıllı evleri konuşurken WiFi 6’yı atlamak olmaz. Geniş bant sağlayıcılarının ev internetlerinde hız artışı ve karmaşıklığı azaltma gibi hizmetleri verebilmesine yardımcı olacak bu teknolojinin aynı zamanda da akıllı evlerde kullanılabilmesi gibi ekstra bir faydası da mevcut. Peki WiFi 6 akıllı evlere ne katacak? Ali Dinçer, Wi-Fi 6’nın en önemli avantajı hızı diyor ve şunları ekliyor: “WiFi 6 çok daha yüksek performanslı bir WiFi bağlantısı sunacak. Bu da özellikle akıllı evler için son derece önemli. IoT kavramı ile birlikte evlerde WiFi’a bağlanan cihaz sayısı sürekli artıyor. Bu da daha yüksek performanslı bir ağ gerektiriyor. Wi-Fi 6, bunu sağlayacak. Wi-Fi 6, donma, kopma vb gecikmeleri 10 ms’lere indiriyor. Bu da neredeyse kesintisiz bir bağlantı anlamına geliyor.”