Discovery Networks ve Future Foundation’ın birlikte hazırladığı araştırma, CEEMEA (Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinde yer alan diğer pazarlara göre Türk seyircisi izlediği reklamları en çok hatırlayan izleyici kitlesi olarak dikkat çekiyor.
İzleyicilere son 24 saatte televizyonda, radyoda veya baskılı medyada gördüğü reklamlardan kaçını hatırladığı sorulduğunda, Türkiye’nin içinde bulunduğu araştırma bölgesinde yaşayan izleyicilerin yüzde 15’i 10’dan fazla reklamı hatırlarken, Türk seyircisinin yüzde 30’u 10’dan fazla reklamı hatırlıyor.
Türk televizyon izleyicisi hakkında bilmedikleriniz;
Televizyon reklamcılığı işe yarıyor
- Türk televizyon seyircisinin neredeyse yüzde 30’u günde 5 saatten fazla, yüzde 40’ı 3-5 saat arası TV izliyor. Bölgesel olarak bakıldığında online platformların kullanımının artmasına rağmen TV halen en önemli medya kanallarından biri olarak yerini koruyor.
- Türk izleyicilerin yüzde 70’i reklamlar olmazsa televizyonda izleyecekleri programların kalitesinin etkileneceğinin farkında.
- Türk izleyicilerin yüzde 60’ı televizyon izlerken reklamlarda karşılarına çıkan bir ürüne TV izlemeye devam ederken internetten baktığını söylüyor.
- Türk seyircisi izlediği reklamları en çok hatırlayan izleyici kitlesi olarak dikkat çekiyor. İzleyicilere son 24 saatte televizyonda, radyoda veya baskılı medyada gördüğü reklamlardan kaçını hatırladığı sorulduğunda, tüm bölge izleyicilerinin yaklaşık yüzde 15’i ondan fazla reklamı hatırlarken, Türk seyircisinin yüzde 30’u 10’dan fazla reklamı hatırlıyor. yüzde 50’si ise 6’dan fazlasını hatırlıyor.
Televizyon reklamlarının ideal süresi ve aralığı henüz bilinmiyor
Türk izleyicilerin yüzde 48’i reklam aralarının daha uzun ve daha az olmasını istiyor. Yüzde 27’si daha kısa süreli ama sık olmasını, yüzde 25’i ise şu an nasılsa öyle devam etmesini istiyor. Genel bölgeye bakıldığında ise Türk izleyicilere benzer sonuçlar görüyoruz. İzleyicilerin yüzde 47’si daha uzun ama az reklam arası tercih ederken, yüzde 23 daha kısa ve sık, yüzde 30’u ise şu an var olan gibi devam etmesini istiyor.
Kanallar halen çok etkili
- CEEMEA bölgesindeki televizyon izleyicilerin neredeyse yüzde 60’ı izledikleri televizyon kanalının içeriğin kalitesinin önemli bir göstergesi olduğunu düşünüyor.
- Türk seyircilerin yüzde 47’si eğer izledikleri reklam bildikleri ve güvendikleri bir televizyon kanalındaysa ona daha çok inanıyor.
Ürün yerleştirme
Ürün yerleştirme genel olarak tüketiciler tarafından olumlu karşılanıyor, Türkiye’de televizyonda ürün yerleştirmeye izin verilmesi gerektiğini düşünen izleyici kitlesi CEEMEA ortalaması olan yüzde 43’ten daha yukarıda yüzde 49 olarak seyrediyor.
Televizyon reklamcılığı özellikle ikinci ekranla bağlantılı yapılırsa daha etkili
Türk tüketicilerin yüzde 77’si eğer bir reklam televizyon dışında, diğer mecralarda da karşılarına çıkarsa daha etkili olduğunu düşünüyor. 360 derece kampanyaları tercih ediyor.
Gelecek kişiselleşiyor
- Türk izleyiciler kişiselleştirilmiş reklamları CEEMEA bölgesindeki diğer izleyicilerden daha yararlı bulacağını söylüyor. (yüzde 62’ye karşın yüzde 56)
- Türk izleyicilerin yüzde 80’i mümkün olsa ilgilerini çekmeyen reklamları geçip, ilgi alanlarına girenleri izlemeyi istiyor.
- Türk izleyicilerin yüzde 67’si televizyon izlerken kumandadan bir düğmeye basarak ekranda olan ürün hakkında daha fazla bilgi almak veya satın alabilmek olasılığıyla ilgileniyor.
- Türk izleyicilerin yüzde 50’den fazlası eğer ilgilerini çeken reklamları izlemek gibi bir olasılığı mümkün kılacak programlama yapılabilecekse bunun için bilgi vermeye hazır.
Fotoğraf: Shutter Stock
Yorumlar