Skip to main content

Fast Company, 2013’te çıkış yapamayan ve önümüzdeki sene isimlerini muhtemelen duymayacağımız teknoloji şirketlerini sıraladı.

Yeni çıkan cihaz ve hizmetler yaşamı kolaylaştırmak üzere tasarlanıyor. Çoğu şirket bunu başarabilmiş olsa da, başaramayanların sayısı da bir o kadar çok.

Fast Company, 2013 yılında adını duyuramamış, önümüzdeki yıl da muhtemelen sessiz kalacağı tahmin edilen 9 şirkete yer verdi.

MySpace

2012 yılı sonunda, MySpace kimilerinin ‘en son’ diye nitelendirdiği bir çıkış yapmıştı. Yenilenen tasarım ve MySpace ekibine Justin Timberlake’in dâhil olmasıyla bir zamanlar oldukça popüler olan sosyal ağ MySpace yeniden gündeme oturmuştu.
MySpace, 20 milyon dolarlık reklam kampanyası ve ekibiyle beta sürümüne son vermişti.

Geçtiğimiz Kasım ayında ise Valleymag’in haberine göre; çok sayıda kişi işten çıkartıldı.

MySpace’in 2014’te çıkış yapamayacağına ilişkin nedenlerin çok ve fazla olmasına değinilen haberde en basit nedenin ise isim olarak halen MySpace kullandığına dikkat çekiyor.

Patch

American Online’in (AOL) haber girişiminin Aralık ayında yolun sonuna yaklaştığı söylenebilir. AOL İcra Kurulu Başkanı Tim Armstrong’un yerli haberlere gerçekçi olmayan yaklaşımlarıyla, firma sonunda Patch’e bir sınırlama getirdi.

Sızdırılan şirket içi notlar ve hakkında yapılan haberler tam tersini iddia ediyor yani Patch’in henüz sona yaklaşmadığını belirtiyor. Armstrong’un olumlu tutumunun dışında Patch, 2014’te emekliye ayrılmazsa asıl bu durum herkesi şaşırtabilir.

Ouya

Teknolojide heyecan uyandıran Kickstarter projelerinden Ouya’nın da benzer bir etkiye sahip olacağı konuşuluyordu. Yazın kullanıma sunulan bu proje, yıl sonunda hayal kırıklığı olarak listelendi.

CNET’in haberine göre; belki kayıp diye nitelendirmek için biraz erken olsa da proje bağımsız oyun geliştiricilerden destek aldı. Firma da projenin sunumundan sonra OS güncellemelerine devam etti. Önümüzdeki yıl Patch’in adını duyarsak, şirketin muhtemelen yeniden ilgi uyandırmak için çok fazla harcama yaptığı söylenebilir.

Sony

PlayStation 4 lansmanıyla, Sony’nin bu listedeki yeri beklenmedik olabilir. Ancak Sony aslında oyun konsolundan fazlasını sunmuş olsa da firmanın sunduğu ürünlerin hiçbiri umduğunu bulamadı.

2012 yılında şirket tüketici elektroniği pazarında performansını geliştirmeye çalıştı. Bunu da ürün yelpazesini düzene koyarak ve öncelikli pazarda odağını yenileyerek denedi.

Mali durumlar iyileştiğinde ise talep de sabit kaldı. Sony Başkanı Phil Molyneux da yeni yılda başkanlığı bırakıyor. Genişlettiği ürün çeşitliliğine ek olarak; şirket ayrıca ses tanıma hizmeti Gracenote’u satmayı planlıyor.

2014 yılında ise Sony’nin adını çok sayıda oyun ve filmlerde duyacağımız tahmin ediliyor. Donanım trendlerinin görüldüğü CES’te adından söz ettirse de bir zamanlar Walkman’iyle vazgeçilmezliğini koruyan Sony’nin bir daha o günlerine dönmeyeceği düşünülüyor.

Airtime

Napster kurucusu Sean Parker’ın son girişimi Airtime, bağlantı kurmayı rastgele sunduğu video sohbet hizmetiyle sağlıyor. Sunulan hizmetin 2012 yazında kullanıma açılmasından yalnızca 4 ay sonra kullanıcı veritabanının değişmediği gözlemlendi ve yöneticileri de girişimi bırakmaya başladı. Geçtiğimiz yılın Mart ayında Parker, yeni lansmanı için hazırlandıklarını belirtmişti. Ancak son durumda atılan yeni herhangi bir adım olmadığı görülüyor.

Craigslist

İyi ya da kötü bir yıl geçirmiş olsa da, asıl şirket ile ilgili herhangi bir şey duymak pek mümkün değil. 2000 yılından beri yalnızca 40 çalışanı ve başındaki kişinin aynı olmasıyla şirket mali durumlarıyla ilgili konuşmaması ve kârlılığını artırmaya odaklanmaması ile tanınır oldu.

Airbnb’nin yükselişi ve paylaşım ekonomisi gibi trend olan konular Craigslist’e para kazandıran iki çeşit listelemeye odaklanmaya itti. Onlar da ev arama ve iş bulma olarak yer alıyor. Ancak bu durum Craigslist’in devam eden başarısına bir tehdit gibi görünse de şirketin her iki durumda da sessiz kalacağı yüksek ihtimal.

En azından New York’ta takas yapmayı merkezine alarak yola çıkan Craigslist, diğer ev kiralama sitelerine kötü bir alternatif oluşturuyor. Genelde diğerleri de New York’un izlediği yolu takip ediyor.

Clinkle

Teknik olarak 2013’te adını zar zor duyduğumuz ‘Clinkle’yi 2014’te duymamız muhtemel. Geçtiğimiz yaz 25 milyon dolar yatırım alan 22 yaşındaki Lucas Duplan çıkacak uygulaması için teknoloji bloglarının vazgeçilmezi oldu. Duplan’ın uygulaması mobil ödemeleri modernleştirmeyi hedefliyor.

Ancak çok rekabetin olduğu uygulama dünyasında Duplan’ın ürünü lansman tarihinin de havada kalmasıyla çok eleştirildi. Şirket, Aralık ayında çalışanlarının dörtte birini işten çıkarmıştı, ardından uygulamanın devam edip etmeyeceği yönünde birçok söylenti çıktı.

BlackBerry

BlackBerry 10’dan sonra mobil OS’in iOS ve Android dünyasında BlackBerry’i yeniden canlandıracağı düşünülüyorken, tam anlamıyla başarısızlığa uğradı.

Akıllı telefon pazar payını tekrar ele geçirme planları olan şirketin hayalleriyse suya battı. Ancak mobil dünyadaki eski kral, beklendiği gibi suda yok olmadı. Yıl bitmeden yeni bir akıllı telefon üretmek üzere şirket üretici firma Foxconn ile beş yıllık bir anlaşmaya imza attı. Bu yıl ise BlackBerry’i, akıllı telefon pazarında sessiz adımlar atarken göreceğiz.

Zynga

Sosyal oyunda bir zamanlar zirvedeyken FarmVille’in ortaya çıkışıyla da Zynga’nın neredeyse iki yıldır düşüşte olduğu söylenebilir. Nisan ayında şirket, Candy Crush Saga’nın yapımcısı King’in kendi oyununda mağlup edilmesi de an meselesi. İşten çıkarmalar ve yönetimde çalkalanmalar da bir sonraki adım olabilir. Ancak Zynga için sosyal oyun alanı oldukça kalabalık olurken, önümüzdeki yıl büyük bir çıkışı yakalamayı hedeflese de, ilgiyi çekebilmek için çok fazla çalışması gerekiyor.