Geçtiğimiz yıl elde edilen başarılardan söz etmenin yanında bazı fiyaskolara da tanıklık ettik. İşte 2012’de yer alan fiyaskolardan derlediklerimiz:
Facebook’un halka arzı
Facebook 18 Mayıs 2012’de 104 milyar dolar piyasa değeri ve 38 dolarlık hisse fiyatıyla halka açıldı. ‘Teknoloji dünyasının en büyük halka arzı’ olarak nitelenen halka arz sonucunda Facebook hisseleri iki işgünü içerisinde yüzde 25 değer kaybetti.
Google Wave’in kapanması
Google Wave’in kapatılmasına 2011 içinde karar verilmişti fakat bu uygulamanın tamamen kapatılması Mayıs 2012’yi buldu.
Ultrabook’ların beklentileri karşılamaması
Ultrabook’ların fiyasko olarak nitelenmesindeki en büyük gerekçe, fiyat/performans oranı. Intel’in bu platforma yaptığı yatırım karşılığında yeteri dönüşün alınamaması da gerekçelerinden biri olarak gösterilebilir.
iOS 6 ve iPhone 5 Maps karmaşası
Eylül 2012’de tüketiciyle buluşan iPhone 5 aynı zamanda yeni işletim sistemini de hizmete sundu. iOS 6’yı sunmasıyla da problemler ortaya çıkmaya başladı. Bu sorunların en önemlisi Apple’ın Google Maps’ten vazgeçip kendi harita yazılımını kullanmaya başlaması oldu. Tüketicilerin gösterdiği tepki üzerine Apple uygulamadan vazgeçti ve yeniden Google Maps’e döndü.
Fırsat sitelerindeki çöküş
2008 yılında ABD’de patlayan ekonomik krizi sonucu ortaya çıkan fırsat siteleri giderek son yıllarda popülaritesini kaybetmeye başladı. Müşterilerin yaşadığı sorunların artmasıyla da düşüşü hızlanan bu siteler kendilerine çıkış yolu arıyor.
Meebo’nun kapanması
Google’ın 2012’de kapattığı diğer bir hizmet de Meebo idi. Meebo, sosyal uygulamaları bir araya getiriyordu ve Eylül 2005’te Kaliforniya’da Sandy Jen, Seth Sternberg ve Elaine Wherry tarafından kurulmuştu.
The Daily’nin kapanması
News Corp’un iPad’e özel gazetesi The Daily 15 Aralık 2012’de kapandı. Şubat 2011’de yayına giren The Daily, ‘dijital yayıncılıkta yeni bir dönemin habercisi’ olarak gösteriliyordu. News Corp’un bu kararı almasında yayının yılda 30 milyon dolar zarar etmesi gösterildi.
Google Nexus Q’nun pazardan gördüğü tepki
Google’ın 2012’de tanıttığı yeni medya cihazı Nexus Q, son zamanlarda popüler hale gelen çok ekrana bağlanabilme özelliğiyle geldi. Fakat, Google ürünün piyasaya çıkış tarihini erteledi. Nexus Q’nin standart bir kullanıcı arayüzü bulunmuyor ve cihazı kullanmak için bir Android cihazına sahip olmak gerekiyor.
HP-Autonomy anlaşması
HP’nin 2011’de görevinden CEO’su Leo Apotheker, İngiliz bilişim danışmanlık firması Autonomy’i satın almak için anlaşma imzaladığında başına geleceklerden habersizdi. HP’nin finans elemanlarının ayrıntılı çalışması sonucu önemli bir skandala imza atıldığı ortaya çıktı: HP, gerçek değeri 8,8 milyar dola olan Autonomy’e 11,1 milyar dolar ödemişti.
RIM’in beklentileri karşılamaması
BlackBerry’nin üreticisi RIM ile ilgili 2012’deki olumsuzlukların başında BlackBerry PlayBook tablet satışlarının beklentilerin altında kalması geliyordu. Firma bu zararı kısmen telafi etmek için çareyi ürünün fiyatını düşürmekte aradı ve 499 dolarlık fiyata sahip ürünün fiyatını Kuzey Amerika’da 300 dolara kadar düşürdü.
Yorumlar