Skip to main content

Günümüzde yaşanılan hayatlar artık sosyal medya ile açık bir şekilde gözlemlenebiliyor. Bu durum iyi ve kötü olabilecek sonuçlara neden olabiliyor.  İngiltere’de sosyal medya üzerine yapılan bir araştırmaya göre bu durum…

Günümüzde yaşanılan hayatlar artık sosyal medya ile açık bir şekilde gözlemlenebiliyor. Bu durum iyi ve kötü olabilecek sonuçlara neden olabiliyor. 
İngiltere’de sosyal medya üzerine yapılan bir araştırmaya göre bu durum sayesinde insanlar daha az yalan söylüyor. 
Diğer taraftan; kişisel bilgilerin yeterince korunmadığını iddia ederek, İrlanda’da bir grup Avusturyalı öğrenci Facebook’a dava açmayı planlıyor.





Sosyal medya daha az yalan söyletiyor 
İngiliz firma Ronseal için araştırma şirketi OnePoll tarafından yapılan ankete iki bin kişi katıldı.
Araştırmaya göre; katılımcıların yüzde 53’ü Facebook ve Twitter’ın online günlükler gibi kullanıldığından; söylenen yalanların artık daha kolay ortaya çıktığını düşünüyor. 
The Sun gazetesinde yer alan habere göre; yapılan çalışma, katılanların yüzde 52’sinin özel hayatlarının daha özel olduğu zamanlara; yani Facebook’tan önceki döneme geri dönmek istediğini ortaya çıkardı. 
Ankete katılan 10 kişiden 6’sı artık günlük ya da fotoğraf albümleri yerine sosyal ağları kullandığını söylüyor. 
Araştırmaya katılanların yüzde 51’i ise Facebook ve Twitter üzerinde kendilerini yalancı duruma düşürebilecek yanlış anlaşılmaktan endişe duyduğunu ve bu nedenle çok daha dikkatli davrandığını itiraf etti.
Katılımcıların yüzde 34’ü yalanlarının ortaya çıkmaması için Facebook girişlerini eşlerinden, aile ve arkadaşlarından sakladığını belirtti.

Facebook davası

Avusturyalı öğrenciler tarafından kurulan ‘europe v facebook’ grubu, Facebook’un Avrupa merkezinin bulunduğu İrlanda’da veri koruma yasalarını değiştirme için bir kampanya yürütüyor. 
International Business Times’ın haberine göre; aynı grup, AB’de Facebook’un yüz tanıma teknolojisine izin verilmemesiyle kampanyayı başarılı bir şekilde yürütmüş oldu. Fakat İrlanda Veri Koruma Müdürlüğü’nün Facebook’un gizlilik politikası ile ilgili sorunları araştırmak için başarısız olduğu düşünülüyor. 
Facebook ayrıca, ABD’de dava ediliyor. Kullanıcıların ‘beğen’ (like) lerini herhangi bir seçenek sunmadan ifşa etmesinden ötürü, gizlilik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle suçlanıyor.
Son olarak; Facebook, gizlilik politikasında gerçekleştireceği değişiklikleri kullanıcıların oylamasına sundu. Politikanın değiştirilmesi için 300 milyon kişinin görüşüne gerek duyulan oylama 10 Aralık’a kadar devam edecek.