Idefix, 2012’nin ilk 9 ayına ilişkin yayınladığı verilerle bu defa meslek gruplarına göre kitap okuma alışkanlıklarını sıraladı.
Listede ilk üçü sırasıyla öğrenciler mühendisler ve akademisyenler oluşturdu.
İskender Pala’nın kaleme aldığı ‘Şah ve Sultan’, hem öğrencilerin hem de mühendislerin en çok okuduğu kitap olarak ilk sırada yer alırken; akademisyenlerin birincisi ise Daniel Klein ve Thomas Cathert’in birlikte kaleme aldığı ‘Platon Bir Gün Bir Ornitorenkle Bara Girer (Felsefeyi Mizah Yoluyla Anlamak)’ adlı kitap oldu.
idefix.com, 2012’nin ilk 9 ayının verilerine göre en çok kitap okuyan meslekleri sıraladı. Idefix’in yaptığı araştırma, meslek gruplarındakilerin en çok hangi kitaba ilgi gösterdiğini de kapsadı. Elde edilen verilere göre; en çok kitap okuyan ilk 5 meslek grubu öğrenciler, mühendisler akademisyenler, öğretmenler ve bankacılık-finans sektöründe çalışanlar olarak sıralandı.
Kitap satışları
Kitap satışlarına bakıldığında ise öğrencilerin 214 bin 583, mühendislerin ise 141 bin 9 adet sipariş verdiği görüldü. Akademisyenlerin 123 bin 586, öğretmenlerin 116.200, bankacılık- finans sektöründekilerin de 85 bin 272 adet kitap siparişi verdiği de idefix’in verileri sonucu ortaya çıktı.
Meslek gruplarında ilk beşi sırasıyla doktorlar, bilişim sektöründekiler, diğer meslekler, yöneticiler, muhasebeciler ve hukukçular izledi.
Meslek gruplarının en popüler kitabı: Şah ve Sultan
Iskender Pala’nın kaleme aldığı ‘Şah ve Sultan’, ilk beşte yer alan tüm meslek gruplarında en çok tercih edilen kitaplar arasında yer aldı. Öğrenciler, mühendisler ve öğretmenlerin en çok siparişini verdiği kitaplar arasında ilk sırada yer alan Şah ve Sultan; akademisyenlerin ikinci, bankacılık-finans sektöründe çalışanların ise üçüncü en çok okuduğu eser oldu. Öğrencilerin tercih ettiği diğer kitaplar; Albert Camus’nün ‘Yabancı’sı ve Stefan Zweig’in ‘Satranç’ı oldu. Mühendislerin diğer tercihleri, Hanefi Avcı’nın yazdığı ‘Haliç’te Yaşayan Simonlar’ ve Elif Şafak’ın kaleme aldığı ‘Firarperest’ olarak şekillenirken; akademisyenler ise felsefi bir seçimde bulunarak ‘Platon Bir Gün Bir Ornitorenkle Bara Girer (Felsefeyi Mizah Yoluyla Anlamak)’ ve Ahmet Ümit’in ‘İstanbul Hatırası’nı okudular.
Yorumlar