Boğaziçi Ventures tarafından 27 Şubat’ta ESA Espor Arena’da düzenlenen Yapay Zekâ Zirvesi’nde günümüz dünyasının en önemli konularının başında gelen yapay zekâ tüm yönleriyle masaya yatırıldı.
Zirve’de Türkiye Cumhuriyeti’nin Yapay Zekâ Perspektifi ve Planları, Hızlı Yapay Zekâ Gelişimi Çağında Bulut Teknolojileri, Oyunlarda Yapay Zekâ: Unity Showcase, Leonardo Showcase, Küresel Yapay Zekâ Yatırım Ortamı, Finansta Yapay Zekâ, Yapay Zekânın Endüstrilerde Kullanımı, İyilik İçin Yapay Zekâ gibi konu başlıkları ile kapsamlı bir bakış açısı sunuldu.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, Türkiye’nin teknoloji ekosisteminin hızla büyüdüğünü belirttiği zirve açılışında yapay zekânın önemine vurgu yaptı. Yapay zekânın savunma, havacılık, lojistik, sağlık, ve haberleşme gibi her sektörde büyük katma değer sağlayacağını ve dünyada yapay zekâ yatırımlarının arttığını ifade etti. Türkiye’nin yapay zekâ alanında milli teknoloji hamlesiyle uluslararası bir aktör olmayı hedeflediğini ve bu doğrultuda çalışmalar yaptığını dile getirdi. Tübitak üzerinden yapay zekâ projelerine sağlanan desteklerin önemine değindi ve bu kapsamda birçok akademisyene maddi destek sağlandığını belirtti.
DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK bünyesinde dijital teknolojiler iş konseyi kurduklarını ve siber güvenlikten sağlık, bulut teknolojileri gibi 10 alt komitenin çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Son dönemde yeşil ve dijital dönüşümün önem kazandığını vurgulayan Olpak, yapay zekâ stratejilerinin teknoloji yatırımları kadar öncelikli hale gelmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca yapay zekânın hayatın her alanına etki etmeye başladığını ve bu teknolojinin farklı ülkelerin yatırım analizlerinde önemli bir araç olabileceğini söyledi. Olpak, yapay zekâdan maksimum fayda sağlanması için uzun vadeli faydalarının göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.
Boğaziçi Ventures Yönetim Kurulu Başkanı Agah Uğur, konuşmasında yapay zekânın dünyada en çok konuşulan konulardan biri olduğunu belirtti. Yapay zekânın insanlığın geleceğini trajedik bir şekilde değiştirebilecek tek etken olduğunu söyleyen Uğur, yapay zekânın hızla gelen bir tsunami gibi olduğunu ve tahminlerde bulunmanın zor olduğunu vurguladı. Yapay zekânın insan beyni gibi düşünebilecek seviyeye gelmesinin öngörüldüğü tarihin 2030’a çekildiğini ve hatta daha da öne çekilebileceğini düşündüğünü ifade etti. Zirve’nin odak noktasının yapay zekânın insanlığa getirdiği artılar, etik yönü ve olağanüstü dönüştürücü teknoloji olduğunu belirtti.
Boğaziçi Ventures Yönetici Ortağı ve CEO’su Barış Özistek ise, zirvenin ana temasının yapay zekânın farklı sektörlerde ve endüstrilerde kullanımı, şirketlerin yapay zekâ yatırımları ve yapay zekânın gelecekte hayatımıza getireceği etkilerinin değerlendirilmesi olduğunu belirtti. Özistek, yapay zekânın hayatımızda büyük bir dönüşüm başlattığını ve amaçlarının Türkiye’nin yapay zekâ dönüşümüne katkı sağlamak olduğunu ifade etti. Yapay zekânın maliyetleri azaltma ve hizmet kalitesini yükseltme gibi iki önemli etkisinin olacağını vurgulayan Özistek, Boğaziçi Ventures olarak uzun süredir yapay zekâya yatırım yaptıklarını ve bu alanda dünyada da yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirtti. Türkiye’deki tek yapay zekâ temalı hisse senedi fonuna sahip olduklarını söyleyen Özistek ayrıca, yeni bir fon olan BV Growth II’nin 2024’ün son çeyreğinde faaliyete geçeceğini ve bu fonun erken aşamadaki yapay zekâ girişimlerine, yapay zekâyı üreten ya da süreçlerine entegre ederek doğru şekilde kullanan girişimlere yatırım yapmayı hedeflediğini söyledi.
Yorumlar