11’incisi Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen yılın en ilham verici haftası Brand Week Istanbul’un ikinci yarısında Inspiration Hall, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti’nin “Vücuttaki Fiziksel Akıl: Zekânın Geleceğinde Yeni Bir Paradigma” adlı sunumuna sahne oldu. Sitti sunumunda akıllılık kavramının sadece beyinle sınırlı olmadığını vurguladı ve beynimiz farkında olmadan vücudumuzun akıllı davrandığından bahsetti. Vücuttaki akıllılık kavramına değinen Sitti, vücudumuzda ve doğada kendi kendini iyileştirme, hareket etme, üreme, tepki verme, kaybolma gibi özellikleri gördüğümüzü ve bunların fiziksel boyuttaki aklın bir ürünü olduğunu ifade etti.
Vücudumuzdaki öğelerin birden fazla özelliğe sahip olduğunu söyleyen Sitti, buna kaslarımızın hareket ve fren kabiliyetini örnek gösterdi. Sitti’ye göre, beynimize yardımcı olmak için vücudumuz da akıllılığı kendi içinde barındırıyor.
“Akıllılık hücrelerde de var” diyerek bitki ve hayvan dünyasından pek çok farklı örnek veren Sitti, “Örneğin etobur bitkiler, üzerlerine konan böcekleri kaçırmamak için ilk algıladığında değil, 20 saniye sonra kapanıyor. Bu davranış, onların kimyasal hafızalarından kaynaklanıyor” dedi.
Almanya’daki Max Planck Topluluğu’nun Akıllı Sistemler Enstitüsü’nün direktörlüğünü yürüten Sitti’nin, sunumunun sonunda verdiği bilgilere göre ekip olarak tıbbi mikro-robotlar, doğadan esinlenen minyatür hareketli robotlar ve yeni malzemeler, yumuşak minyatür robotlar, fiziksel akıllılık ve mikro/nano-robotik gibi konular üzerinde araştırmalar yapıyor.
Kurt ve denizanası gibi hayvanların vücutlarından esinlenerek yumuşak, şekil değiştiren akıllı robot yaptıklarını ve bu robotların dışarıdan yönlendirebildiğini ifade eden Sitti, bu robotları vücudumuzda kolayca ulaşılmayan ya da ulaşılması mümkün olmayan bölgeler için operasyonlarda kullanmayı hedeflediklerini vurguladı.
Yorumlar