Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük depremin üzerinden 15 gün geçti. 41 bin 156 kişinin hayatını kaybettiği bu iki depremin şokunu atlatamadan, 20 Şubat’ta yine sarsıldık. Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçelerinde art arda meydana gelen ve birçok ilde hissedilen 6.4 ve 5.8 şiddetindeki depremler nedeniyle şu ana kadar 4 kişi hayatını kaybetti ve 18’i ağır 294 kişi yaralandı.
Peki ya afet sonrası? Koordine bir afet sonrası sistemin oluşturulmasında yapay zekâ yardımcı olabilir mi? Gelin Tate Ryan-Mosley’nin makalesine bir göz atalım.
Ryan-Mosley, MIT Technology Review’ın haftalık teknoloji politikası bülteni The Technocrat’ta kaleme aldığı makalesinde, xView2 adlı yapay zekânın afet müdahalesine yardımcı olduğundan bahsediyor. Ryan-Mosley, bu görsel bilgi işlem projesinin, henüz konuşlandırmanın ilk aşamalarında olmasına rağmen, Türkiye’deki afet lojistiği ve kurtarma görevlerinde şimdiden yardımcı olduğunu söylüyor.
Ryan-Mosley makalesinde, xView2’nun Pentagon’un Savunma İnovasyon Birimi ve Carnegie Mellon Üniversitesi’nin Yazılım Mühendisliği Enstitüsü tarafından 2019’da desteklenen ve geliştirilen açık kaynaklı bir proje olduğunu ve Microsoft ve California Üniversitesi dahil olmak üzere birçok araştırma ortağıyla işbirliği yaptığını belirtiyor.
Ryan-Mosley xView2’nun afet bölgesindeki bina ve altyapı hasarını belirlemek ve ciddiyetini mevcut yöntemlerle mümkün olandan çok daha hızlı bir şekilde kategorize etmek için diğer sağlayıcıların uydu görüntüleriyle birlikte makine öğrenimi algoritmalarını kullandığını söylüyor.
Ryan-Mosley’nin makalesine göre; Savunma İnovasyon Birimi’nde yapay zekâ bilimcisi ve Berkeley’de bir araştırmacı olan Ritwik Gupta, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Bu açıklamaya göre; xView2, Türkiye’de BM’nin Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışma Grubu’ndan en az iki farklı yer ekibi tarafından depremde harap olan Adıyaman’da kullanılmış.
xView2’nun dakikalar içinde etkilenen bölgenin paylaşılan bir haritasını oluşturabileceğini ifade eden Ryan-Mosley, bunun da kuruluşların müdahaleleri koordine etmesine ve önceliklendirmesine yardımcı olarak zamandan tasarruf sağladığına dikkat çekiyor.
Makalenin tamamını buradan okuyabilirsiniz.
Yorumlar