Yaz aylarında meclisin gündemine gelen sonrasında hızlıca yasalaşan sosyal medya düzenlemesi ile ilgili kanunda sosyal medya platformlarının temsilcilik açma zorunluluğu bulunuyordu. Geçtiğimiz ay sosyal ağlara temsilcilik atanmasıyla ilgili sürenin dolmasının ardından başta Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok platformlarının her birine 10 milyon lira ceza kesilmişti. Temsilciler 1 ay içerisinde cezayı ödemezse ikinci idari para cezası uygulanacaktı. Verilen ikinci sürenin de dolmasıyla şirketlere 30’ar milyon lira ceza kesildi.
YouTube, Türkiye’de temsilcilik açıyor
YouTube blog sayfasında bugün yayımladığı açıklamada Türkiye’ye temsilcilik açacağını duyurdu. Platformdan yapılan açıklamada, Türkiye’deki kullanıcılar, içerik üreticileri ve iş partnerlerine karşı bağlılığın devam ettiği ifade edildi.
Açıklamada şu bilgilere yer verildi: “YouTube olarak şeffaflığa, ifade özgürlüğüne ve bilgi erişimine olan bağlılığımızı korurken, faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki yerel yasa ve düzenlemelere uymak için her zaman özen gösteriyoruz. Kısa bir süre önce düzenlenen 5651 sayılı kanunla sosyal ağ platformları için getirilen yeni yükümlülükleri son bir kaç aydır bütün boyutları ile inceledik. YouTube’un Türkiye’deki içerik üreticileri ve kullanıcılar için ne kadar önemli olduğunu biliyor, her gün on binlerce içerik üreticisinin YouTube’da yarattığı çok sesli özgün dünyayı ilgiyle takip ediyoruz. Bunun bilinciyle ve ilkelerimize bağlı kalarak YouTube için yerel bir tüzel kişi temsilci atama sürecini başlatma kararı aldık. Türkiye’deki yetkililerle de paylaştığımız bu kararı almış olmaktan memnuniyet duyuyoruz”.
Temsilci atamayan şirketler ceza almaya devam edecek
Şirketler temsilci bildirmeme tavırlarını sürdürürlerse, gelecek ay Türkiye’deki vergi mükelleflerinin söz konusu şirketlere reklam vermesi yasaklanacak. Reklam yasağının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde gerekli yükümlülükleri yerine getirmeyen şirketler hakkında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek. Bu ceza da yüzde 90’a kadar artabilecek. Şirketler cezanın ardından 1 ay içinde, temsilci bildirir ve cezayı öderlerse cezalar 4’te 1 oranında düşecek.
Yorumlar