2019 yılı şirket satın alımları açısından oldukça yoğun geçti. Foriba, iyzico ve Paraşüt’ün satın alınması hem yerli yatırımcılarımızın yaptıkları yatırımları katbekat fazlasıyla alması anlamında hem de girişimcilerin motivasyonu anlamında önemliydi. Daha önceki birçok satın almaya göre en önemli fark bu girişimlerde yerli yatırımcılarımızın olması ve bu girişimlerden yapacakları ‘exit’ ile yeni fonlarını kurmada büyük motivasyon kazanmalarıydı.
“Türkiye’de çok exit olmuyor” diyen yabancı yatırımcıları da ters köşe yapmak açısından bu exit’ler bu senenin en güzel gelişmesi oldu. Yurt dışındaki Türk girişimleri arasından Masomo ve Citus Data’nın da satın alınması Türk diasporasının yurt dışında güçlenmesi açısından oldukça önemliydi. Dünyanın her köşesinde ne kadar çok başarılı Türk girişimi olursa bizim açımızdan o kadar iyi. O girişimler bir şekilde Türkiye’deki girişim ekosistemini yetenek, bilgi birikimi, sermaye anlamında destekliyor. Bu nedenle Masomo ve Citus Data’nın satın alınması da 2019 yılının satın alma anlamında güzel gelişmelerindendi.
Yılı 100 milyon doların üzerinde bir yatırım ile kapattık
Yatırım anlamında ilk dokuz ay oldukça sakin geçmişti, İlk dokuz ayda 56 girişim 21 milyon dolar yatırım almış, ben de dahil herkes sene sonunu 30 milyon dolar ile kapatabilir miyiz acaba diye düşünüyorduk. Yılın son üç ayı ise inanılmaz iyi geçti ve yılı 100 milyon doların üzerinde bir yatırım ile kapattık. Getir’in aldığı 38 milyon doların da etkisi var tabii ki fakat Getir haricinde son çeyrekte 11 tane daha girişim 1 milyon dolar üzerinde yatırım aldı. Dream Games, Volt Lines, Picus Security, oBilet, Birleşik Ödeme, Garaj Sepeti, Segmentify, Appsilon Diamond, Marketyo, RePG Energy, Rem People son çeyreğin 1 milyon dolar üzeri yatırım alan ve toplam yatırım tutarının değişmesini sağlayan girişimler oldular. Geç dönem yatırımlar anlamında yani Private Equity seviyesindeki yatırımlar anlamında da Modanisa’nin Goldman Sachs, EBRD ve Wamda Capital’den aldığı yatırım oldukça önemliydi. Modanisa’yı belki bir, iki yıla unicorn olarak görme ihtimalimiz var. O nedenle bu seviye bir yatırım alması bizi geleceğe dair ümitlendirdi.
Getir’e ayrı bir parantez açmak gerek
Getir’in aldığı yatırıma özel olarak değinirsek bu denli büyük bir yatırım olması, bu yatırımın büyük bir bölümünün yabancı yatırımcılardan gelmesi tüm ekosistem için moral oldu. Özellikle yabancı yatırımcının iyi bir ürün olduğunda Türkiye’ye çekinmeden yatırım yapabildiğini görmek açısından da güzel oldu. Türkiye’deki toplam yatırımı ciddi oranda etkilemesi de Doğu ve Güney Doğu Avrupa’daki yatırım rekabeti anlamında da Türkiye’ye avantaj sağladı.
Türkiye girişim ekosistemi 2019 yılında yatırım ve satın alma dışında ne konuştu derseniz konu olarak en çok dijital market veya ayağa gelen market diye Türkçeye çevirebileceğim dikey, yani Getir, istegelsin, Yemeksepeti Banabi gibi girişimlerin olduğu dikey ve Martı’nın olduğu mikro mobilite dikeyi konuşuldu. Mikro mobilite dikeyini biraz daha açarsak aslında Volt Lines gibi şirket servis araçlarını dijital olarak dönüştüren girişimleri de dahil etmemiz gerekiyor ki Volt Lines’ın da ciddi bir yatırım aldığını ve 2020 ortasına kadar parça parça yatırım almaya da devam edeceğini söylemeliyim. Henüz e-scooter kullanmadım fakat Martı geçtiğimiz sene oldukça gündemde kaldı, hem aldığı yatırımla, hem ciddi zarar ettiğini fakat işin doğasının böyle olduğunu söylemeleri ile girişim ekosisteminin gündemi oldular.
2020’den umutluyuz
Kurumların son yıllarda yatırım konusunda isteği artmıştı, 2019 yılında da 19 yatırımda kurumlar veya kurumların kurduğu fonlar yer aldı. Akaunting, Birleşik Ödeme, ComPay, Garaj Sepeti, Inooster, kassa, Kolay IK, Kronnika, manibux, MentalUP, mutlubiev, Orthero, Paket, Taxi, Paket Taxi, Payfull, Pedudi, TraceitUp, Vispera, YapıRadar 2019 yılında kurumlardan veya kurumların kurduğu fonlardan yatırım alan girişimler oldular.
2020 yılı daha güzel mi geçecek derseniz; bence evet. 2019 sonuna doğru yeni fonlar kurulmaya başladı, 2020 ilk çeyreğinde Hazine desteğiyle kurulan yeni fonlar da göreceğiz. Bu da daha çok yatırım anlamına geliyor. Bu sene Getir’in aldığı yatırım kadar olmasa da ona yakın yatırımlar görme ihtimalimiz de olduğuna göre 2020 yılında da 100 milyon doların üzerinde bir yatırım göreceğiz diyebiliriz.
Serkan Ünsal, startups.watch Kurucu Ortağı
Yorumlar