Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı olan CES, 8-11 Ocak tarihlerinde ABD’nin Nevada eyaletindeki Las Vegas şehrinde düzenleniyor. Fuarda tüketici elektroniği öne çıksa da, start-up’lar da etkinlikte önemli bir yere sahip. CES’te start-up’lar Eureka Park adı verilen bölümde temsil ediliyor.
CES’te bin 200’den fazla start-up bulunuyor
Bu yılki CES’in Eureka Park bölümünde bin 244 girişim, ürün ve çözümlerini sergiliyor. Bu girişimler toplam 39 kategoride ziyaretçi ve yatırımcılarla buluşmayı bekliyor. Kategoriler ise yapay zekâdan içerik oluşturmaya, oyundan mobil ödemeye ve akıllı şehirlere değişiyor. Eureka Park’taki girişimlere baktığımızda en çok katılımcının kurumsal çözümler tarafında olduğunu görüyoruz. Kurumsal çözümlerde 148 start-up yer alırken, sağlık/biyoteknolojide ise 134 girişim onu takip ediyor. İlk beş sıradaki girişim kategorilerini şöyle sıralayabiliriz: Akıllı ev/cihaz/enerji yönetimi (108 girişim), AR/VR (70 girişim) ve sensörler (59 girişim). Eureka Park’ın Las Vegas Sands’de (LVS) yer aldığını aktaralım. Türkiye’den ise iki start-up Eureka Park’ta bulunuyor: WeWalk Akıllı Baston ve Argex Araştırma.
Eureka Park’a katılan girişimler bu yıl 40’tan fazlayı ülkeyi kapsıyor. Bu ülkeler arasında en çok girişime sahip olanlar şöyle: ABD (324 girişim), Güney Kore (116 girişim), İtalya (55 girişim), Hollanda (50 girişim), Çin (40 girişim), Japonya (31 girişim) ve Kanada (28 girişim). 2012’den bu yana bin 100’den fazla start-up da 1,5 milyar dolarlık yatırım almış. Eureka Park’a başvurmak isteyen girişimler için bazı ölçütler belirlenmiş durumda. Kısaca bu ölçütlere bakalım:
- Geliştirilen ürün veya teknolojinin tüketici teknolojisi alanına ait olması gerekiyor.
- Üç yıl içinde ticarî olarak piyasaya çıkacak bir teknolojinin sergilenmesi gerekiyor. Burada bir noktaya dikkat çekmekte yarar var: Şu an piyasada tüketicilerin kullandığı bir ürün/hizmet var ve bu CES’ten 9 ay önce piyasaya çıktıysa, Eureka Park’a başvurulabiliyor.
- Eureka Park’a başvurmak için bir maket veya prototipin teşhiri şart. Kâğıt üzerine yapılmış çizimler kabul edilmiyor.
Türkiye’den yedi firma CES’te
Bir not ise CES’e katılan Türk firmalarıyla ilgili. Fuarın resmî internet sitesindeki veriye göre, yedi firma CES’te ürün ve çözümlerini CES’te tanıtıyor. Bu firmalar şöyle: Argex Araştırma ve Geliştirme, Dof Robotik, Ekin Teknoloji, Farplas Otomotiv, Token Financial Technologies, Vestel ve WeWalk Akıllı Baston. CES’e bu yıl toplam 155’ten fazla ülkede 4 bin 500’ü aşan firmanın katılması bekleniyor. Toplam ziyaretçi sayısının ise 180 binin üzerinde olacağı tahmin ediliyor.
Yorumlar