Skip to main content

Sosyal medya devi Facebook, Amerikan Kongresi’ne cevaben kaleme aldığı belgede, kullanıcı bilgilerini paylaştığı 118 şirketi açıkladı.

Cambridge Analytica skandalından sonra hakkında yasal işlemler başlatılan Facebook, ABD’li parlamenterler tarafından yöneltilen 2 bine yakın soruya yanıt olarak hazırladığı 747 sayfalık dokümanda, kullanıcı bilgilerini paylaşmak üzere anlaşma yaptığı firmaların hangileri olduğunu da açıkladı.

Cevap metninde Facebook’un “entegrasyon ortaklığı” diye adlandırdığı API anlaşmalarını yaptığı üretici ve operatörlerin isimleri yer alıyor. 21 ve 22’nci sayfalardaki listede bu kapsamda bulunan 52 firma görülüyor.


Accedo ile başlayıp Zing Mobile ile biten listede Apple, Microsoft, Oppo, Samsung, Huawei, ZTE gibi ünlü markalar da mevcut. Bu firmalarla yapılan anlaşmalar doğrultusunda kullanıcı bilgilerinin ele geçirilmesi Facebook müdahalesi olmadan, doğrudan bu şirketlerce yapılabiliyor. Bu firmalar Facebook kullanıcılarının arkadaşlarının bilgilerine bile ulaşabiliyor. Bu anlaşmalardan şimdiye dek 38’ine son verildi, sekizi ise önümüzdeki aylarda sonlandırılacak ve geriye Tobii, Amazon, Apple, Mozilla, Alibaba ve Opera kalacak.

Facebook’un 747 sayfalık yanıtları içinde bir liste daha dikkati çekiyor. Burada da, sosyal medya devinin kullanıcı bilgilerini paylaştığı 61 ayrı geliştirici yer alıyor. 95’inci sayfada yer alan bu listenin ilkinden farkı, söz konusu şirketlerin bilgilere sadece kullanıcı izni olması halinde erişebilmeleri. Ancak bir kez izin alınan bir kullanıcının arkadaşlarının bilgilerine de (bu şirketlere tanınan ek kullanım süresi sayesinde en az 6 ay boyunca) erişilebiliyor, hem de bu kişilerin haberi olmaksızın. Bu listede AOL, Mail.ru, Nike, Nissan, UPS, Spotify, Snap gibi markalar bulunuyor.

Yukarıdaki iki listeye ilave edilebilecek beş firma daha var. Bunlar; Activision/Bizarre Creations, Fun2Shoot, Golden Union, IQ Zone/PicDial ve Peek Social. Bu şirketler, kullanıcıların arkadaşlarının bilgileri dâhil birçok veriye “beta test” anlaşması çerçevesinde erişebiliyorlar. Ancak bu kullanıma pek sık başvurulmuyordu ve zaten hâlihazırda erişimleri kesilmiş durumda.